Hannes, Riina ja väike Johannes Mart.Foto: Robin Roots
Inimesed
30. september 2018, 12:32

Hansod elust nelja lapsega: „See on nagu kiirreageerimisüksus” (129)

Neli last viie aastaga - just selline on olnud perekond Hansode elu. „See on haldamatu,” kirjeldab poliitik Hannes Hanso igapäeva elu ETV saates „Hommik Anuga”.

Terve perega saatesse tulnud Hannes ja tema abikaasa Riina tunnistavad, et ega selline elu kerge ei ole. Naise sõnul tuleb see kõik suure hulga närvirakkude arvelt. „Hannes on seda väga hästi kirjeldanud - see on kiirreageerimisüksus,” sõnab naine.

Peres kasvab neli last, kel kõigil väikesed vanusevahed. Neist noorim on 7-kuune Johannes Mart, siis tuleb kahene Miia Laura, kolmene Mari Elli ja kõige vanem on 5-aastane Henri Kristjan.

„Ühe lapsega on keeruline, kahe lapsega on keeruline ja nii edasi. Oskus kogu seda kaost juhtida areneb,” ütleb Hannes ja ei arva, et elu oleks väga palju lihtsam, kui lapsi oleks vähem. „Seda, et nad ühes kohas paigal istuks kõik ja ühes suunas vaataks, ei juhtu,” viskab ta naljagi.

Just pere on üheks peamiseks põhjuseks, miks mees poliitikast tagasi astuda plaanib. „Eks selle otsuse taga on palju erinevaid asjaolusid. Pere on kindlasti üks nendest,” sõnab ta, lisades, et kuigi rahva hulgas on levinud arvamus, et Toompeal on muidusööjad, on töö tegelikkuses väga nõudlik ja töötunnid ettearvamatud. Ka tööreisid on pikad ja perega koos olemiseks aega napib.

„Ega vaikust ja rahu meie korteris ja majas ei ole, eks ta ongi raske," tunnistab paar. Omajagu raske on ka logistiline plaan - kuidas kolm last erinevas suunas asuvatesse lasteaedadesse viia. „Kõige hullem oli, kui Henri, kes arvab, et ta on suur poiss, otsustas üksi lasteaeda joosta ja Hannes helistas, et nüüd on halvasti,” meenutab Riina üht olukorda. Nii jättiski naine rahulikult magava beebi koju ja jooksis ka tänavale last otsima. Henri oli aga lasteaeda jooksnud.

Mida mees pärast riigikogu tööd tegema hakkab, ei ole veel siiski selge. Üks on aga kindel - perega tahab ta korralikult aega veeta. Seda, kas Hansode pere veel kasvada võiks, nad praegu ei tea. „Me oleme vist alati arvanud, et see on viimane ja seda on juba neli korda olnud. Aga ära iial ütle iial,” sõnab Hannes.