SINIRING heategevuslik galaõhtusöök-kontsert Tanel Padariga restoranis MerineitsiFoto: HEIKKI AVENT
Inimesed
29. september 2018, 12:33

PILDIGALERII | SINIRING heategevuslik galaõhtusöök-kontsert Tanel Padariga restoranis Merineitsi (2)

Neljapäeval, 27. septembril toimus Viru Sokos hotell Merineitsi restoranis Tallinn Hansa Rotary Klubi heategevuslik kontsert õhtusöök. Õhtu kontserdi osale pani heategevuslikus korras õla alla Tanel Padar koos bändiga. Õhtut juhtis tervisefondi Siniring patroon Raivo E. Tamm.

Õhtust saadav tulu annetatakse Eestl Laste ja Noorte diabeediühingule insuliinipumpade ostmiseks lastele ja noortele.

Tallinn Hansa Rotary Klubi on asutatud 16.09.2013. Sinna kuulub hetkel 25 ettevõtlikku naist. Tallinn Hansa Rotary Klubi poolt algatatud tervisefondi Siniring peamine ülesanne on aidata Eesti Laste ja Noorte Diabeedi Ühingu www.lastediabeet.ee kaudu esimese tüübi diabeeti haigestunud lastele ja noortele soetada eluks vajalikke insuliinipumpasid.

Eestis põeb esimest tüüpi diabeeti üle 700 lapse, nendest ca 400-l on insuliinipumbad. Valdava enamuse, 80% insuliinipumpadest on Eesti lapsed saanud heategevuse toel.

Statistika näitab et lapsed haigestuvad ühe varasemas eas.

Pumbaravi on tänapäeval parimat ravitulemust pakkuv ja lapse ning tema lähivõrgustiku normaalset elukvaliteeti toetav raviviis. See väldib lapsele haiget tegemist, sest last ei ole vaja 5-8 korda ööpäevas süstida ega mõõta veresuhkrut sõrme augustades 9-12 korda. Insuliinipump annustab insuliini valutult ja glükoosimonitooring näitab reaalajas veresuhkru väärtusi monitori ekraanil.

Diabeeti ei saa välja ravida, aga diabeedi kontrolli all hoidmine aitab ära hoida hilisemaid tüsistusi, mille hulka kuuluvad pimedaksjäämine, neerukahjustused ja jalgade amputeerimine. "Hea diabeedi kontroll on oluline ja kordades odavam kui tagasipöördumatute tüsistuste ravi," rõhutas Eesti Laste ja Noorte Diabeedi Ühingu üks vedajatest ja diabeeti põdeva lapse ema Kristi Peegel. “Riikides, kus diabeeditarvikud on kõigile kättesaadavad, tehtud uuringud näitavad, et esimest tüüpi diabeeti haigestunud inimese eluiga võib tänapäeval olla samaväärne või ka pikem diabeeti mittepõdevast inimesest, kuna diabeeti põdev inimene pöörab suurt tähelepanu tervislikule eluviisile, sh toitumisele ja kehalisele aktiivsusele,”

On väär arusaam, et esimest tüüpi diabeet tekib liigsest magusa söömisest. Selle tekkepõhjuste väljaselgitamsega tegelevad teadlased igapäevaselt.

Dali Kask on olnud Tervisefondi Siniring juht aasta. Fond loodi 2016. aasta kevadel. Esimene fondi juht oli südamearst Dr Tiina Uuetoa, kes on samuti Tallinn Hansa Rotary klubi liige. Varemalt on fond teinud annetuste kogumisi koostöös filmifestivaliga PÖFF 2016. aasta novembris ja Noorte Laulupeoga 2017. aasta suvel. Samuti Tartu nn Öökullitüdrukutega, kes heegeldavad väikseid meeneid - öökulle, et nende müügist tuleva rahaga samuti toetada esimese tüübi diabeeti põdevaid lapsi. 

SINIRING heategevuslik galaõhtusöök-kontsert Tanel Padariga restoranis Merineitsi Foto: HEIKKI AVENT

Täpsem info tervisefond SINIRING Facefooki lehel: http://www.facebook.com/siniring/
SINIRING annetusnumber on 9009900. Helistades on annetussumma 10 eurot.

Vaata suurt pildigaleriid!