"Tunnen sind läbi ja lõhki" saatejuht Karl-Erik TaukarFoto: TV3
Tele
28. september 2018, 21:30

ARVUSTUS | Uus saade „Tunnen sind läbi ja lõhki“ peaks kandma pigem pealkirja „Lauamängud tuntud Eesti inimestega“ (17)

Täna õhtul oli esmakordselt eetris uus telesaade “Tunnen sind läbi ja lõhki”. Miks saatele küll selline pealkiri pandi, mina aru ei saa, sest teineteise tundmist demonstreeris saates vaid üks mäng ning ülejäänud aja sai vaadata, kuidas paarid omavahel justkui puhkepäeval lauamänge mängivad….

Seekord olid saates külas Harry Kõrvits koos abikaasa Margitiga, Tomi ja Anni Rahula ning Fred Krieger ja Maarja-Liis Ilus. Kuuldes, et tele-ekraanile jõuab telesaade, milles osalevad tuntud Eesti paarid ning milles nad demonstreerivad, kui hästi nad teineteist tunnevad, avades ehk oma suhte varjukülgigi, ei oleks ma osanud oodata, et saade niivõrd igavaks kujuneb. 

Antud saade meenutas mulle pigem “Me armastame Eesti” (oo-oo-oo-hohooo) taaskasutatud versiooni, kusjuures saade on isegi eetris samal ajal, nagu “Me armastame Eestit” oligi: reede õhtul. Praktiliselt on muudetud vaid seda, et võistkondade asemel kutsutud saatesse tuntud inimesed paaridena ning omavahel võistlevaid võistkondi on kolm. Ülesanded ja nende sisu on praktiliselt samad, nagu Eestit armastavas saateski - Aliase mängimine, videoülesanded ja “see või teine” ära arvamine. 

TV3 on üritanud saadet huvitavamaks ja interaktiivsemaks teha sellega, et TV3 veebilehel saavad saate vaatajad seal nähtud mänge ise kaasa mängida. Selline lähenemine ei ole Eesti telemaastikul kuigi tavapärane ning mul ei ole ka erilist lootust, et keegi seda kaasa viitsiks mängida. Kuid, kanal on selles mõttes kaval, et loosib veebilehel kaasamängijate vahel spaapaketi, mis mõningal märral siiski inimesi peaks kaasa mängima ergutama. 

Kui vaadata televiisorist või YouTube’st seda, kuidas teised inimesed spordis omavahel jõudu katsuvad või isegi arvutimänge mängivad, on veel enam-vähem okei meelelahutus, siis andke andeks, aga vaadata, kuidas inimesed, olenemata sellest, kas nad on tuntud või ei, mängivad omavahel lauamänge, on tõesti väga igav. Vaadata, kuidas inimesed Aliast mängivad, ei olnud, vähemalt minu jaoks, vähemalgi määral põnev. Kui ma sellest “tuntud kodumaiste paaride” kohta midagi teada sain, siis seda, et Harry Kõrvitsaga ei tasu Aliast mängides ühes paaris olla, sest seletajana ta kõige kirkam kriit karbis ei ole. 

HOIAB PEAST KINNI: Harry Kõrvits oli sõnaseletusmängus niivõrd kehva, et ajas abikaasa Margiti segadusse. Foto: TV3

Saate pealkiri “Tunnen sind läbi ja lõhki” viitab ju sellele, et tuntud paarid pannakse proovile ning neile esitatakse teineteise kohta küsimusi, mis ühelt poolt paneb proovile teadmised nende endi suhte kohta ja teisalt annavad uudishimulikele vaatajatele aimu, millised need pidevalt lavalaudadel ja tele-ekraanidel virvendavad kuulsused siis tegelikult on. Kuid, kaks esimest saate mängu ei avanud midagi staaride endi kohta ega pannud televaatajaid neid paremini tundma. Ainuke asi, mida ma sellest teada sain, on see, et Harry ja Margit Kõrvitsa lemmiksöök on pelmeenid. 

Kui positiivsele keskenduda (lisaks sellele, et saade toetab heategevust), pean ma kiitma Karl-Erik Taukarit, kes taaskord suurepäraselt saatejuhirolliga hakkama saab. Taukar on karismaatiline, sorav ega tundu saatejuhina võlts ja kramplik. Olgugi, et tekst, mida ta ette kannab, tuleb enamuses ju prompteri pealt, on selle sujuv ja loomulik ettelugemine siiski oskus omaette. Tore oli ka see, et ta üritas piinlikke olukordi päästa, näiteks, kui Harry ei osanud Margitile absoluutselt sõnu seletada seletada, tuli ta koheselt appi. 

Ainukene saate huvitav osa oli minu arust lõppvoor, kus saate vältel enim punkte kogunud Maarja-Liis ja Fred pidid teineteise suhte kohta küsimustele vastama. Kuid sellises formaadis peaks olema kogu see saade, et sel mingisugust mõtet oleks. Kuid muidugi, on arusaadav, et sellises konnatiigis nagu Eesti, ei pea inimesed kuulsuse nimel enda isiklikku elu televisioonis ilmarahvale vaatamiseks ette laotama ning seetõttu oleks ka “mahlasema” sisuga saatesse raske tuntuid paare leida.

Edaspidi ja vabatahtlikult ma arvatavasti seda saadet enam ei vaataks, kui siis ainult sel juhul, kui ma reede õhtul kodus istun ja teleka taustale mängima panen.