Ehtedisainer Kriss Eglite ja tema bränd New Vintage by Kriss
Inimesed
28. september 2018, 12:29

Tallinn Fashion Week toimub 17.–20. oktoobril Kultuurikatlas 

TFW 2018 | Kuldnõela nominent Kriss Eglite usub, et iga naise unikaalsus on väärt tähistamist ning esile tõstmist (4)

Moe- ja disainiekspertidest koosnev žürii on Eesti disainerite seast välja valinud need, kes kandideerivad tänavu Kuldnõela ja Hõbenõela auhindadele. Kodumaa kõige mainekamate moeauhindade võitjad selgitatakse välja oktoobrikuise Tallinn Fashion Weeki raames toimuval Kuldnõela galal.

Ehtedisainer Kriss Eglite ja tema bränd New Vintage by Kriss Foto: Helen Marz

Kuldnõela üks nominentidest on ka ehtekunstnik

KRISS EGLITE, NVBYK

Ehtedisainer Kriss Eglite ja tema bränd New Vintage by Kriss on moesõpradele juba aastaid tuttavad. 2011. aastal alguse saanud kodumaine NVbyK loob inspireerivaid ehteid, mis julgustavad naisi suurelt mõtlema, julgelt tegutsema ning elama täiel rinnal, sest NVbyK usub, et iga naise unikaalsus on väärt tähistamist ning esile tõstmist.

Brändi asutaja ja loovjuht Kriss Eglite selgitab brändi nime sünnilugu: "NVbyK ingliskeelne nimi sai valitud teadlikult, sest mõistsin, et ühel hetkel tuleb mõelda kaugemale ning kaaluda varianti laieneda Eestist väljaspoole. Vintage'i tähendus brändi nimes seisneb selles, et need ehted ei ole mõeldud lühiajaliseks kandmiseks. Nad peavad olema omanäolised, aga kantavad ja kestvad. "New" näitab aga seda, et tegemist on siiski uute, mitte kasutatud ehetega."

Nüüdseks on Krissi loodud ehted müügil lisaks Eestile ka Araabia Ühendemiraatides, Lätis, Leedus, Rootsis, Taanis, Soomes, Iisraelis, Saksamaal ja Šveitsis.

Inspiratsioon NVbyK ehete loomiseks tuleneb positiivsetest vastuoludest:

uus ja vana, moodne ja klassikaline, naiselik ja mehelik, tekstuurne ja sile. Seetõttu on igal ehtel ka mitu nägu, neid saab julgelt omavahel miksida ning neid on lihtne kanda. Igasse NVbyK ehtesse jäetakse ka väike mõtteline tühi ruum, kuhu kogunevad ajapikku kandja tunded ja emotsioonid ning koos läbi elatud hetked. Just sellepärast muutuvad need ehted aina armsamaks ja nii saabki neist aja möödudes tõeline vintage, oma loo ja tunnetega ajatu ehe. Igas NVbyK kollektsioonis ja disainis on oma sõnum, mis toetab kandjat just sellisena nagu ta on. 

"Usun, et sõnades on jõud. Vormides enda mõtted, unistused ning soovid sõnadesse, öeldes need välja iseendale ja universumile või jagades neid lähedastele, äratad sa need ellu. Nii annad tõuke, et mõtted saaks moonduda reaalsuseks," selgitab NVbyK asutaja, kuidas sündisid sõnumiga ehted, mis julgustavad naisi unistama.

Seitsme tegutsemisaasta jooksul on NVbyK kaasa löönud ka mitmes koostööprojektis. Näiteks lansseeriti kevadel ühiskollektsioon looduskosmeetika teerajajaga, ilu-ja nahahooldusbrändiga Dr. Hauschka. Alates eelmise aasta novembrist on Kriss eest vedanud ka kodumaiseid moe-ja aksessuaaridisainereid ühendavat projekti "Mine metsa!", mis on osaliselt ood kodumaisele metsale ning samas meeldetuletus, et meil on veel õnn nautida loodust ja kõike seal leiduvat vabal ning harjumuslikul moel.

Lisaks loob NVbyK ka ehteid meestele, pere pisematele mõeldes on valminud sari NV Kids ning spetsiaalselt pruutidele (toomaks välja nende parima "mina") õrn ja delikaatne Bridal Collection. Juba kolmandat aastat järjest toetatakse ka naiste purjetamistiimi Equipe Du Piloilleri temaatilise kollektsiooniga Equipe.

Kõik NVbyK tooted on valmistatud Eestis ja mõeldud kandmiseks naistele kogu maailmas. Kuldnõela kollektsioonis keskendub Kriss Eglite eelkõige sellele, mis on teda inspireerinud brändiloomisest alates ning ikka ja jälle on fookuses julge ja elujaatav naine.

"Meil kõigil, olenemata sellest, kui ägedad me välja paistame, on omad kõhklused ja kahtlused, kuid just need ehted ja neis peituvad sümbolid innustavad meid elama kartmatult ning enda ebakindlustest võitu saama," selgitab Kriss värske kollektsiooni tagamaid.

Nii põimuvadki oktoobrikuisel etendusel lood, disain ja sümbolid brändi päris esimestest kollektsioonidest ja uuest loomingust ühtseks tervikuks, mis kannab endas ühe naisejutustust.

"See kollektsioon koosnebki neljast loost, millel on just minu jaoks väga isiklik ja sügav tähendus," annab ehtedisainer veel vihjeid.

Ehtedisainerina ei ole Krissil olnud otsest kohustust varasemalt moeetendusi korraldada. Seega ontaoline situatsioon pannud ta meeldivasse nn sundolukorda, mil kollektsioonile tuleb läheneda hoopis teisel moel, et aksessuaarid kõnetaks ja tuleksid esile ka suurel laval, kaotamata seejuures brändile omast kantavust ja stiili.

Hõbenõela nominendid:

Inga Vatsk-Laasner, kaubamärgiga I V L

Katrin Aasmaa

Liisa Soolepp

Kuldnõela nominendid:

Hanna Haring, kaubamärgiga Monton

Kriss Eglite, kaubamärgiga New Vintage by Kriss

Kristel Kuslapuu

Kuldnõela ja Hõbenõela kollektsioonid jõuavad lavale sügisese Tallinn Fashion Weeki raames, 17. oktoobril Kultuurikatlas toimuval Kuldnõela galal.

Tallinn Fashion Weeki programm:
 
Kolmapäev 17.10
18.00 WOOM
20.00 Kaubamaja esitleb: Kuldnõel 20
Neljapäev 18.10
18.00 Al Meta, August
19.30 Iris Janvier
21.00 Kirill Safonov
Reede 19.10
18.00 Diana Arno, Piret Kuresaar
19.30 Riina Põldroos, Ketlin Bachmann, Aldo Järvsoo
21.00 Tallinn Dolls
Laupäev 20.10
17.00 Woolish, Gita Siimpoeg
18.30 Kirivoo, BRAND NO.8
20.00 Alexanderling, Mammu Couture