Vaiko EplikFoto: STANISLAV MOSHKOV
Saund
27. september 2018, 14:14

VAATA JA IMESTA | Palju teenis Vaiko Eplik tänavu enda muusika müügist (95)

Viimastel päevadel on palju kirgi kütnud see, et üheksa loomeinimesi ühendava organisatsioonid pöördusid riigi vastu kohtusse, et saada riigilt kätte isiklikuks tarbeks kopeerimise tasud. Kui nende soovitud seadus muutuks, tõuseks erinevate salvestusseadmete ja salvestuskandajate, näiteks telefonide, hind.

See on aga tagajalgadele ajanud tavainimesed, kes kardavad, et nutiseadmete hinnad tõusevad tulevikus lakke. 

Muusik Vaiko Eplik võtab sel teemal sotsiaalmeedias sõna:

"Kuna paljud inimesed on loomeliitude peale riigi hagemise pärast väga pahased, kardavad et nende nutiseadmed lähevad kallimaks lihtsalt selleks et ahned content-loojad, nagu mina, 40 miljonis euros ühiselt Robert McPartidena kümmelda võiks - avaldan siin oma selle aasta esimese 6 kuu kogu digimüügi tulud. Tuletan meelde, et ühegi füüsilisel kandjal materjali eest ma sel aastal ühtegi arvestatavat müügiarvet esitanud pole.

Uue plaadi tootmist rahastasin tänu sellele et levitaja ostis enamuse CD-tiraažist dumping-hinnaga ette ära (ainult tänu millele sain endale lubada uue plaadi vinüülil tootmise luksust) ja lisan meeldetuletuseks, et autoritasud on peale eratelede boikotti selle aasta alguses kahanenud umbes neli korda. Ma ei kurda, pool aastat elab nende summadega lahedalt ära...

SUM NET REPORTED SALE: 420.07
SUM DISTRIBUTION FEE: 84.01
STATEMENT PERIOD AMOUNT: 336.05

Ülal siis kõik digimüügikanalid, striimingud ja muud digilevitajad kokku. Itunes ja Spotify nende hulgas. Read on kogusumma, vahendaja tasu ja minu teenistus.

Lisaks maksti mulle veel Spotify poolt kompensatsiooni. Equity Payout on selle tasu nimi. See on major hiidude poolt Spotifylt välja võideldud kompensatsioon fonogrammi valdajatele, mis peaks leevendama langenud (loe kadunud) füüsilise formaadi tasusid.

SPOTIFY EQUITY PAYOUT: 260.94
SUM DISTRIBUTION FEE: 0.00
STATEMENT PERIOD AMOUNT: 260.94

Ma saan aru et nutiseadmete maksustamine on paljudele ebameeldiv lahendus, samas ei saa eitada, et muusika tarbimine on füüsilistelt kandjatelt ammu neisse pugenud ja vanade, kadunud tulumehhanismide asemele uusi loodud pole. Kõik vist arvasid et nutindus tuleb füüsiliste formaatide kõrvale lisatuluallikaks aga et ta need paari aastaga ära sööb, ei usutud.

Kui me nüüd 2018 aasta lõpus jõuame hagini, et "rahaga parandada" 2015. aastal tegemata jäänud seadusemuudatusi, tekib kiusatus küsida miks ei teinud esindusorganisatsioonid oma tööd õigel ajal, aastaid tagasi? Igatahes, nagu ma Tarmo Kruusimäe postitusest aru sain on valikuid kaks, kas täiendada loetelu või maksta mingis ulatuses kompensatsiooni. Vaevalt et mõlemat saab või peakski. Liidud muidugi tahaksid kompensatsiooni. Samas see ju probleemi kui sellist ei lahendaks. Äkki lihtsalt täiendaks siis lõpuks enamike EU riikide eeskujul seda neetud loetelu ja jätaks rusikatega vehkimise kui kaklus nagunii juba ammu kaotatud?"