Kristi NilovFoto: Stanislav Moshkov
Tele
26. september 2018, 11:53

„Kodutunde“ produtsent Kristi Nilov: pärast Signe lahkumist mõistame, mida tähendab lein (81)

Saates "Hommik!" käis külas produtsent ja sotsiaalsaate "Kodutunne" üks loojatest Kristi Nilov, kes rääkis eelseisvast uuest hooajast ning kuidas pärast saatejuhi Signe Lahteina surma edasi mindi. 

Tuli välja, et kaheksa hooaja jooksul ei ole "Kodutunde" meeskond veel jõudnud Hiiumaale. Nilov arvas, et põhjus võib olla sealse tugeva kogukonna toimimises.  "Kui seal midagi juhtub, siis tehakse omavahel kõik korda. Kirju on Hiiumaalt küll tulnud, aga kui oleme tahtnud sinna minna, siis on juba kõik korras," rääkis produtsent.

Suurt galeriid Nilovi külaskäigust Lahteini hauale vaata SIIT!

Saatejuht Robert Rool lausus, et sellise saate tööpõld on kindlasti lai ja töö ei lõpe kunagi. "Seda, kui palju kirju tuleb, on raske öelda," rääkis Nilov. Hooajal tuleb ka kirju rohkem. "Kümmekond kirja tuleb nädalas ikka," tunnistas telenaine. Valikut tehes, millised kirjad ette võtta ja millised olukorrad lahendada, teeb produtsent sisetunde järgi. Produtsent meenutas, kui Signe Lahtein saatemeeskonnaga liitus, oli ta sama küsimuse ees – kuidas valida kirjade hulgast, sest just nende järgi tehaksege esimene valik, keda võiks aidata. "Muidugi sõltub hästi palju kirjutajast. On juhtunud aga nii, et mõnikord on väga hea kiri, aga põhjust seal taga ei ole," lausus Kristi. Ta lisas, et enamasti saadavad kirja abivajajate sõbrad, naabrid või kogukond. Väga suures meeleheites on kirjutanud ka abivajaja ise. 

Inimesed hindavad oma staatust erinevalt

Nilov rääkis, et päeva jooksul võivad nad meeskonnaga külastada mitut perekonda, et olukorraga lähemalt tutvuda. Kord mindi Otepääle. Kui meeskond kohale jõudis, ootas neid ees suur häärber keset linna. "Sellisel hetkel on tõesti nii, et tahaks öelda, miks te raiskate meie aega." Nilov arvas, et inimesed hindavad võibolla enda olukorda väga erinevalt.

Saate meeskond elas kevadel läbi väga raske aja, kui suri saatejuht Signe Lahtein. "Hommiku!" saatejuht Robert Rool uuris, kas pärast sellist õnnetust ei olnud peas mõtet, et saate tootmine lõpetada. "Kodudes juhtub väga erinevaid asju. Ja ka meid tabas ka kevadel õnnetus, mis näitab, et meie oleme ka lihtsalt inimesed ja ka meid võib tabada õnnetus," selgitas Nilov, miks jätkatakse saate tegemist. "Ja nüüd seda enam, kui me oleme seda kogenud, oskame seda hinnata teistmoodi. Nüüd vaatad läbi enda kogemuse," lausus ta. 

Nilov leiab, et ei ole mõtet tulla ütlema lauseid "Saa üle!" või "Aeg parandab kõik haavad.". "Tegelikult see nii ei ole! Nüüd, seda enam, kui me oleme ise seda kogenud ja kogeme seda tänase päevani, siis tulebki kurvastada."

Nüüd, kui meeskond on sattunud kodudesse, kus on juhtunud sarnane õnnetus, vaadatakse neid peresid teise pilguga. "Varem võisid lihtsalt aimata. Sama nagu emadusega, kui sa ei ole ema, võid lihtsalt aimata. Nii on ka leinaga, nüüd teame seda valu."

Nilov selgitas, et saadet jätkatakse sellepärast, et tihti ollakse abivajajale viimane võimalus. "Mõelge, kui suur julgus on minna ja oma elust täiesti avameelselt rääkida," ütles Nilov.

Täispikka saadet vaata SIIN.