Ainar RuusaarFoto: Alar Truu
Tele
25. september 2018, 21:20

„Radari” eksperiment: kas Venemaa mustas nimekirjas valesti kirjutatud nimega inimene saab siiski Vene viisa? (2)

„Mina küll ei oska öelda, mis see põhjus on, miks mina sinna nimekirja sattusin. Olen käinud Ukrainas sõda kajastamas ja olen tõepoolest kritiseerinud Venemaa tänast poliitilist võimu. Olen üks, kes käivitas ETV+ kanali,” räägib Ainar Ruussaar, kes sai Eesti välisministeeriumilt kõne, et on Venemaa jaoks persona non grata. 

Venemaa välisministeeriumi edastatud mustas nimekirjas oli Ruussaare nimi kirjutatud aga valesti: Ruusar. „Radar” otsustas viia läbi eksperimendi, kas mees pääseb siiski Venemaale.

28. augustil otsustas Ruussaar taotleda Vene turistiviisat, plaaniks minna 15. septembril Peterburi. Vastuse peaks ta saama hiljemalt 14. septembri pärastlõunaks. Kuigi mees kirjutas taotlusesse ausalt, et tema töökohaks on Eesti Meedia, jääb ta ametinimetust kirjutades mõttesse. „Aastaid tagasi taotlesin Iraani viisat ja kirjutasin ausalt, et olen ajakirjanik ja ma ei saanud viisat,” meenutab ta.

Kuigi tavaliselt võtab vastuse saamine vaid mõned päevad, sai Ruussaar Vene viisat vahendavast viisakeskusest kõne alles 13. septembril. „Nagu sain aru, olete mingis mustas nimekirjas,” sõnas viisakeskuse töötaja. Kui kindlustuse eest sai Ruussaar raha tagasi, siis viisa eest mitte.

Passi jääb tal viisa taotlemisest tempel, mis lüüakse dokumenti, kui viisataotlus võetakse menetlusse ja hiljem kleebitakse sinna kleebis peale. Juhul, kui viisast on keeldutud, jääbki tempel nähtavaks. Erinevad Eesti asutused sõnavad, et kõige parem on templi kohta uurida Venemaa suursaatkonnast. Igal juhul soovitatakse Ruussaarel sekelduste vältimiseks teha uus pass.