Lembit KrullFoto: Mikko Nissinen
Inimesed
25. september 2018, 18:37

"Selline tunne, nagu olen kurjategija, kes on Kolumbiast endale narkootikume tellinud."

Hot Kommunisti laulja sattus Brasiiliast saadetud T-särgi tõttu tolliga sekeldustesse (1)

„Omniva tolliagentuuril on tõenäoliselt volitused, et Eesti tolliagentuuriga otse suhelda, aga küsimus on pigem bürokraatlikus hierarhias, et kauba saaja peab otse Tolliametiga suhtlema. Kui selline jama juhtub, pead ikka ise enda asjad korda ajama,” räägib bändi Hot Kommunist laulja Lembit Krull, kuidas sattus Brasiiliast saadetud T-särgi tõttu tolliga sekeldustesse.

„Ühe Brasiilia bändi liige tahtis minu käest meie bändi T-särki. Saatsin selle talle ja ütlesin, et saada mulle midagi vastu. Kuna mul oli nende bändi T-särk olemas, otsustas tema mulle ühe kuulsa Brasiilia punkbändi särgi saata.” Nii panid mõlemad mehed teineteisele kingituseks mõeldud särgid teele.

Kui brasiillane Mauricio sai oma särgi probleemideta kätte, siis Lembitu jaoks asi nii lihtsalt ei läinud. „Sain Omnivalt sõnumi, et mulle on saabunud pakk ning võtaksin ühendust nende tolliteenistusega, et pakk ära tollida. Nendega ühendust võttes tuli välja, et Omniva tolliteenistus ei teadnud asjast midagi ning pidin kontakteeruma hoopis Eesti riigi tolliteenistusega. Mulle öeldi, et pakk tuleb deklareerida ja kuna teadsin, mida see sisaldab, siis tegin seda.”

Kuna Krull T-särgi väärtust ei teadnud, pani ta hinnaks meelevaldselt 5 eurot. Mauriciolt sai ta teada, et saatmine maksis 30 eurot, seega kulus brasiillasel kokku 35 eurot. „Maksu- ja Tolliametilt tuli meil, et saadaksin e-poe kviitungi, millega tõestan kauba väärtuse. Kirjutasin vastu, et kas nad ei loe deklaratsioone – seal oli lahter, kuhu kirjutasin, et T-särgi saatis mulle sõber Brasiiliast. Hind võib küll kõikuda, aga kindlasti jääb see alla maksustava väärtuse.” Pärast seda jäi mees vastust ootama.

Kauba väärtuseks oli kogemata märgitud toote kaal

„Ei tulnudki pikalt oodata, kui tuli järgmine kiri, kus oli manusena portugalikeelne saateleht, kust nemad lugesid välja, et kauba saadetis maksab 1278 eurot. Tegelikult oli see number kirjutatud valele reale ehk tollimise väärtuseks oli märgitud saadetise kaal 127,8 grammi,” selgitab Lembit. Nii oleks pidanud Krull T-särgi eest tasuma üle 400 euro tollimaksu.

„Lõpptulemusena palusin Mauriciol saata meiliga kiri, kui palju tal tegelikult saatmiseks raha kulus. Ta saatis manusega allkirjastatud ja skannitud faili, kus kinnitas, et kokku oli saadetise väärtus 37 eurot. Saatsin selle Maksu- ja Tolliametile ning Omnivale. Paar päeva hiljem tuli kiri, et minu saadetis on tolli alt vabastatud ja pöörduksin lähimasse postkontorisse.”

Krulli meelest võiks taolisteks puhkudeks olla teatud toodetel oletusväärtused, mille põhjal saaks neid väljaspool Euroopat maksustada. „Lisaks eeldatakse automaatselt, et kogu kaubandus käib läbi e-kaubanduse ja pole võimalik, et sõber sulle maailma teisest otsast midagi saata võib,” lisab ta.

„Kolm päeva jamamist ja selline tunne, nagu olen kurjategija, kes on Kolumbiast endale narkootikume tellinud,” võtab Lembit olukorra kokku.