Mart SanderFoto: Renet Heinla
Inimesed
25. september 2018, 21:47

Mart Sander loodab, et paavsti visiit avas eestlaste silmad ja mõttemaailma (32)

Täna Eestit külastanud paavst Franciscuse visiidist sai osa ka meie oma muusik ja saatejuht Mart Sander, kes on tõdemusel, et paavsti visiit oli suure emotsionaalse tähtsusega hetk. "Ja seda mitte üksnes kohalikele katoliiklastele, vaid kogu rahvale," leiab ta.

Sander viitab, et viimastel aastatel on meie ühiskonnas olnud tendents selle poole, et inimesi juhitakse mitte nägema usu helget sõnumit, vaid pelgalt kirikuajaloo võimupoliiitka tumedamat poolt.

"Nägema usku ja kirikut kui võimu, mis vastandub inimese vabadusele. Muidugi, ka täna on kirik võim – paavst Franciscusele kuuletub ju 1,2 miljardit inimest. Seda on ligi neli korda rohkem, kui allub inimesi USA presidendile ja üle kaheksa korra rohkem, kui Venemaa presidendile. Aga see pole mitte füüsiline ega geopoliitiline, vaid vaimne võim; hingeline seotus ja vabatahtlik kuuletumine," selgitab Sander. "Usk ja kirik on vaimne kodumaa, mille piirid asuvad meie endi südames, ja vabadus on alati olnud selle võtmeks. Vabadus mitte saada ja tohtida, vaid loobuda ja anda."

Ta juhib tähelepanu, et eelkõige on paavsti visiit toonud endaga kaasa tohutu inforikkuse. "Paljud usuleiged eestlased ei ole ilmselt kunagi mõelnud, mis on paavsti funktsioon maailmas ja ühiskonnas. Lihtne on usujuhte ette kujutada kusagil omaette palveid pobisemas. Raskem on möönda, et need mehed, kellel juba palju aastaid turjal, peavad hommikust õhtuni sõna ja teoga ühiskonda teenima ja sellest vabastab neid reeglina ainult surm," räägib Sander.

"Nüüd teame, et Franciscuse näol on tegu julge ja ennastsalgavalt rahva rõhutud kihtide eest võitleva inimesega, kes on endalt heitnud võimu ja rikkuse säravad ehted ja eelistab elada nii, nagu kirik oma algusest peale on jutlustanud: kasinuses, aususes ja eelkõige lõputus töös nende hüvanguks, kes ise enda eest võidelda ei saa või ei jaksa."

Sander mõtiskleb, ehk on lisaks sellele inimeste teadvusse jõudnud ka sõnum vabadusest, väärikusest ja armastusest, mis pakub üsna pea peale pööratud maailmale lootust ja pääsemist. "Paavst jutlustab julgusest ja sellest, et arenemise nimel tuleb võtta riske. Paljude jaoks on see julgus astuda esimene samm usu suunas; risk saada üleaedsete pilkeobjektiks ja julgus sellest mitte hoolida; mitte kuulata usutute ametlikult võimendatud häält, vaid kuulda omaenda südametunnistuse sosinat."

Ta loodab, et ehk paisus see sosin tänase püha missa ajal veidigi valjemaks, julgustas kedagi meist tundma huvi, küsitlema ja leidma vastuseid, mida saame leida ainult iseenda südamest. "Usun, et nii mõnigi eestlane julgeb ja riskib tänasest otsida ja leida endas midagi sellist, mille olemasolust ta varem teadlik ei olnud. Leidma endale veel ühe – vaimse kodumaa."

Mart Sander on Tallinna Rooma-Katoliku kiriku liige ja Püha Stanislause Ordu rüütel.