Foto: Stanislav Moshkov
Blogid
20. september 2018, 13:47

KATRIN LUSTI BLOGI | Eesti Panga suured valed, väiksed valed ja statistika (38)

Paar päeva tagasi avaldas Eesti Panga asepresident Madis Müller  Õhtulehes ilmunud arvamusloos (kommenteerides Danske panga rahapesu skandaali), et Danske panka läbinud 150 miljardit musta raha on kõigest viis protsenti Eesti pankadest läbi käinud summadest. 

Müller räägib oma arvamusloos aastatest 2008-2017 ja summa, millele ta viitab, on astronoomiline 2,4 triljonit eurot. 

Minu arvates üritab lugupeetud Eesti Panga asepresident siinkohal mingite astronoomiliste numbritega tõeliselt probleemilt lihtsalt tähelepanu kõrvale juhtida. 

Täna on palju räägitud sellest, et Danske rahapesu eest peaks võtma vastutuse meie finantsinspektsioon, politsei rahapesuandmebüroo ja prokuratuur, aga vähem räägitakse sellest, et suur vastutus lasus ka Eesti Pangal ehk meie keskpangal. 

Teatavasti käivad arveldused pankade vahel just läbi keskpanga ja mis veelgi olulisem, keskpank kogub pankade tegevuse kohta andmeid ja statistikat. See tähendab, et keskpank teab täpselt igal õhtul kui palju pangal raha on, kui suur on tema laenude ja hoiuste maht ja kui suur oli maksete käive meie pankades. 

Lisaks esitavad pangad just keskpangale igal kuul statistilise aruande, milles on näha, kui palju raha on läbi Eesti liikunud, mis toimub meie kontodel ja kui suur on pankade laenumaht. 

Aga nüüd jõuamegi mõtteni, mida ma soovin täna teiega, kallid lugejad, jagada. 

Esiteks võrdleb Madis Müller oma Õhtulehe artiklis võrreldamatuid asju. Kui Müller räägib 150 miljardist eurost, mis Dansket läbis, siis ta räägib perioodist 2007-2015. Kui ta räägib kogu Eesti pankade maksetest (2,4 triljonit) siis ta vaatleb perioodi 2008-2017. See aga näitab selgelt seda, et Müller võrdles võrreldamatuid numbreid. 

Küsisin Eesti Pangast selle nädala alguses statistikat. Ma soovisin, et nad kommenteeriksid numbreid, mis on ka avalikult Eesti Panga kodulehel üleval. 

Mind huvitas eelkõige aasta 2013, kui Danskest liikus läbi kõige rohkem ebaselge päritoluga raha. Nimelt väitis Financial Times, et tol aastal liikus läbi Danske panga 30 miljardit mitteresidentide raha ehk Danskest käis läbi umbes 100 miljonit eurot tööpäevas. 

Eesti Panga statistika ütleb selgelt, et laekuvaid piiriüleseid makseid tehti 2013. aastal kokku umbes 70 miljardi euro eest. Umbes sama palju liikus ka Eestist raha välja ja see summa hõlmab endas kogu Eesti välismakseid. 

Samal aastal olid kõik maksed kokku Eestis 174 miljardit eurot ehk Danske 30 miljardit on peaaegu 20 protsenti kogu Eesti siseriiklikest maksetest. Kas tõesti oli see nii väike summa, et see ei jäänud Eesti Pangale silma?

Ma olen kindel, et Eesti Pank nägi seda anomaaliat, mis Danskes näiteks 2013. aastal toimus. 

Täna oleme me olukorras, kus Eesti Pank vaikib kui kult rukkis. Miks ei jaga kommentaare Danske rahapesu kohta näiteks lugupeetud poliitik ja Eesti Panga nõukogu esimees Mart Laar?

Ka tema tegutseb Eesti Pangas ju alates 2013. aastast ja peaks samuti Danske rahapesu osas vastuseid jagama. 

Seetõttu ma julgengi väita, et Madis Müller üritas oma Õhtulehe arvamusloos hämada ja tegelikke numbreid ta selles artiklis (ja ka Eesti Panga osalust Danske panga rahapesus)  ei kommenteerinud ning mulle jääb segaseks, miks ta üldse selle loo Õhtulehes avaldas. 

Ja nüüd minu lõpusõna. On olemas suured valed, väiksed valed ja statistika.

Statistika on selline hea asi, kus numbritega manipuleerides võid saavutada ükspuha milliseid tulemusi, aga kui asjasse süveneda, siis tulevad välja ka kõige väiksemad valed.

Kui ma alguses arvasin, et Danske rahapesuafäär on Eestile suur mainekahju ja häbiplekk, siis täna ma mõtlen, et kuna asi on läinud rahvusvahelisele tasandile, siis tegelikult on see meie riigile pikas perspektiivis pigem kasulik kui kahjulik. 

Esiteks, me ei pühi seda lugu vaiba alla nagu Eestis asjadega tihti juhtub ning teiseks, rahapesijad ja tegelikud kasusaajad sõelutakse välja ja võetakse vastutusele ning tulevikus ei julgeta enam selliseid sigadusi teha. 

Meie riik pigem võidab selliste inimeste kadumisega areenilt rohkem kui kaotab. Statistikat, mida mina selles sissekandes analüüsisin, saate näha SIIT.