Jürgen LigiFoto: Jörgen Norkroos
Poliitika
19. september 2018, 14:10

Jürgen Ligi Danske rahapesust: Danske üle järelvalve pidamine oli taanlaste, mitte minu kohustus (69)

Reformierakondlane ja endine rahandusminister Jürgen Ligi vastab Facebookis Jaak Madisoni ja Artur Talviku kriitikale seoses Danske rahapesuga ning ütleb, et on nõus poliitilist vastutust võtma.

"OK, võtan selle poliitilise vastutuse ära. Olen seni öelnud, et Finantsinspektsiooni (FI) nõukogul ega mul selle esimehena konkreetsetele järelvalvejuhtumitele juurdepääsu polnud ja FI asemel saab ka rahapesu uurida politsei rahapesu andmebüroo. Aga nüüd ei saa enam salata, ainus, kes Danske asjas liigutas ja avastas, oli FI. Minu ajal," alustab Ligi.

"Värske Taani raport ütleb selgelt välja asja, mida ma pole öelda tahtnud: 
Danske üle järelevalve oli Taani FI ülesanne, sest Danske Eesti polnud pank, vaid filiaal, mitte juriidiline isik vaid Eesti tegevuskoht. Eesti FI võttis asja siiski ette, Taani FI ajas tagasi. Danske riskijuhi tähelepanujuhtimise panga sees 2013. pani kalevi alla Danske," kirjutab Ligi.

"Aga muidugi on talvikutel ja karilaidudel vaja olemasolu õigustust," torkab Ligi. "Minul pole, 2014. suveks saime pildi ette. Mina lahkusin sügisel. Danske Eesti pandi kinni, aga veel neli aastat ei algatatud krimasja. Eks jälle Talvik ja Karilaid tea rohkem."

ERR kirjutab, et Eesti finantsinspektsioon kinnitas teisipäeval, et kurtis korduvalt Taani kolleegidele Danske Banki Eesti haru klientide kohta, kes olid mustas nimekirjas.

Taani FSA edastas tänavu mais Danskele hoiatuse, mille kohaselt sai amet pangalt vahemikus 2012 kuni 2014 eksitavat informatsiooni. Danske omakorda on öelnud, et sai sellist informatsiooni Eesti harult.