Mihkel KärmasFoto: ERLEND ŠTAUB
Inimesed
18. september 2018, 16:55

Mihkel Kärmas: inimesed peaksid nõudma poliitikutelt, et ei kasutatakse plasttopse ja neid kurikuulsaid õhukesi kilekotte! (8)

Maailmakoristuspäeva teisest maailma otsast näinud Mihkel Kärmas tahaks, et inimesed hakkaksid poliitikutelt veel enam loodussäästlikke vahendeid nõudma.

Kärmase sõnul on tore teada, kui palju prügi maailmakoristuspäeval kokku korjati, ja kindlasti on need numbrid arvestatavad, aga suures plaanis on see mikroskoopiline kogus. 

Oluliseks peab Kärmas hoopis seda, et iga inimene, kes sellest aktsioonist osa võttis, jälgiks tähelepanelikult ka kaaskodanikku ja sõpru, et prügi maha ei visataks.

"Ja veel enam: kui need inimesed on käinud kuskil palaval maal, siis nad nõuaksid poliitikutelt ka, et ei kasutataks plasttopse või neid kurikuulsaid õhukesi kilekotte. Teavitamine ja probleemiga tegelemine peab algama hoopis varasemas faasis."

Kuigi koristamisi toimub Kärmase sõnul kõikjal üle maailma, on see siiski muljet avaldav, et just eestlased on selle suure ürituse käima lükanud ja üheks sidunud. "Valdavalt need, kes tegid koristust kõikides nendes riikides, teevad seda niikuinii. Ainus uus asi oli see, et teeme seda koordineeritult ühel päeval ja suuremalt. Mõnel pool õnnestus see paremini, mõnel pool vähem. Aga et see ajastada ühele päevale, siduda veel veebisaatesse ja siit väikesest Eestist!" jagab Kärmas rõõmu.

Kärmas võttis vastu väljakutse kajastada "Pealtnägija" meeskonnaga maailmakoristuspäeva aktsiooni Eesti televaatajate jaoks. Selleks puhuks lendasid saatetegijad teisele poole maakera Uus-Meremaale ja Hawaiile.

Loe Mihkel Kärmase Õhtulehele antud täispikka intervjuud SIIN.