Foto: "Kuuuurija"
Tele
17. september 2018, 21:27

„Kuuuurija" püüdis kinni Leedu koeravabrikandi, kelle müüdud kutsikas suri paari päeva pärast (42)

Aasta tagasi paljastas „Kuuuurija"  Põhja-Tallinnas pesitseva kassivabriku. Nüüd aasta hiljem avastasid saatetegijad, et lemmikloomade farmid tegutsevad Eestis jõudsalt edasi. Seekordses saates paljastati pealtnäha tore naisterahvas, Marina, kes on kallite tõutunnustega loomi vedanud Leedust Eestisse juba aastaid.

Margus ja Marika olid mõnda aega otsinud omale hinnatud tõukoera Jack Russelit. Kui muidu maksab kutsikas 1000-1300 eurot, müüdi internetis sellist kutsikad hulga soodsamalt. Pärnusse puhkama sõitnud abielupaar just ühe sellise kuulutuse leidsidki. 300 euro eest kutsikas Lätist. Helistamise peale selgus aga, et kutsikas ei asu mitte Lätis vaid hoopiski Leedus, ca 500 kilomeetrit Iklast. Kuigi esialgu otsustati loobuda, ei andnud kodus süda rahu ja koeramüüjaga võeti uuesti ühendust.

Okitokist leitud koeramüüjaga võeti ühendust ning paari päeva möödudes saadi ka pildid. Kuigi koeramüüja esines mitme erineva nime all, ei tundunud see Marikale ja Margusele kahtlane. Järgmisena lepiti kokku kohtumine Pärnus, kus müüja pidi koerakese paarile üle andma.

„Küsisin, kas tal on vaktsineeritud, ussirohud antud, ja kõik on tehtud ja veterinaarpass on olemas. Mind see rahuldas, ma ei läinudki ostma hullude paberitega koera,” tunnistab Margus. 300 eurone koer meeldis kõigile, nii paarile kui ka nende 13 aastasele pojale. Koos suvepealinna sõites mõeldi välja ka koerale nimi – Nublu. Esialgu mitte midagi kummalist ei tundunud. Ka naine, kes koera müüs, tekitas suurt usaldust. Tegu ei olnud mustlasega, kes auto pagasnikust krantse müüb, vaid naine kes Nublu Marikale ja Margusele üle andis tundus äärmiselt sümpaatne.

Juba esimestel päevadel valmistas koerake pererahvale suurt rõõmu. Neile tundus, et koer oli igati hea ost, seda enam, et koerale anti kaasa ka pass. Aga õnne jätkus selles peres vähe aega. Juba kolmandal päeval hakkas 1,5 kuune koer otsi andma. Loomal kadus söögiisu ja selgus kurb tõsiasi. Koeral oli sees pooleteistmeetrine paeluss ja tema seest avastati parasiitide pesa. 

Pärast seda pöörduti kohe loomaarsti juurde. Kahjuks heitis loom aga juba järgmisel päeval hinge. Seda just paari poja sünnipäeval.

Kuigi kõigepealt pöörduti politseisse, sealt abi ei saadud. Siis otsustaski paar „Kuuuurija” appi kutsuda. Nii püütigi koeramüüja kaamerate all kinni.

Katrin Lust otsustas koos saatemeeskonnaga teha eksperimendi ja helistas naisele, uurimaks, kas tal on müüa Jack Russeli kutsikaid. Koos kohaliku Veterinaat- ja toiduameti(VTA) töötajaga kohtuti naisega.

Pärnumaa Veterinaarkeskuse juhataja Raivo Mogilnõi sõnul polnudki müüjal nõuetekohaseid pabereid. Eestis talle trahvi siiski ei määrata. Dokumentide kontrollimisel saadi teada ka müüja päris nimi. Edasisteks toiminguteks võtab kohalik VTA ühendust Leedu veterinaarametiga. Kuigi tol korral võeti naiselt ära kaks kutsikat, kellel kõhud parasiitidest punnis olid, selgus hiljem kurb tõsiasi. Samal ajal olid tal tegelikkuses auto pagasnikus veel kutsikaid, keda ta hiljem tankla parklas taas müüa üritas.

Mis sai Leedu päritolu naisest, tänaseks veel teada pole. Ära võetud kutsikatega on aga kõik korras ja nad on siin head pered saanud.