Nele KirsipuuFoto: Kuvatõmmis Youtube´i videost
Inimesed
17. september 2018, 12:58

Nele Kirsipuu sai oma juutuubi kanali tagasi: midagi läks lihtsalt raha ülekandmisega nihu

"Minu kanal oli kinni täpselt nädal aega. Ühtegi teavitust ei tulnud, kontakti ma ei saanud. Põhimõtteliselt saan ma öelda, et see oli mingi süsteemiviga — see YouTube'i robot pani ilma ühegi selgituseta minu kanali kinni," räägib juutuuber Nele Kirsipuu, kuidas tema konto eemaldati ning kuidas ta selle nüüd lõpuks tagasi sai.

"See lugu on selles mõttes ka kummaline, et tavaliselt, kui YouTube kustutab kanali, peab olema midagi suurt juhtunud. Tavaliselt tulevad mingisugused hoiatused, kui sa oled midagi valesti teinud. Oled kasutanud muusikat ilma luba küsimata, kus ei tohi kasutada või mingeid klippe. Kas oled teinud videosid teemadest, mis on täiesti sobimatud." 

Videokeskkonnas 4 aastat tegutsenud Nele selgitab, et YouTube'i kasutustingimuses on palju punkte, mille rikkumisel võtab kanal endale voli kustutada konto või teha piiranguid ilma eelneva teavituseta. Eesti juutuuberi jaoks ongi kummaline see asjaolu, et ühtegi teavitust temani ei jõudnud. 

"Olen seiranud enda kanalit neli aastat. Alates sellest ajast, kui see võimalus tuli." Piltlikult öeldes tähendab see seda, et videote juures saavad olla reklaamid. "Sellega on võimalik raha teenida." Nele rääkis, et kõikide eestikeelsete kanalite sissetulek on väike. 

"Selle nelja aasta jooksul ei olnud ma kunagi välja võtnud reklaamidest teenitud raha, mis minule kuulub. Sest see on alati olnud nii väike summa, millega ma pole ma kunagi arvestanud," rääkis juutuuber, kelle sissetulek pärineb otsesest koostööst teiste ettevõtetega. "Mõtlesin, et kui mul peaksid kunagi näpud põhjas olema, siis on mul see YouTube'i raha seal alles. See on nagu minu hoius. Ja just nüüd, sellel suvel, kui ma olen väga palju teiste ettevõtetega koostööd teinud, oli mul tunne, et saan enda YouTube'i kanaliga elatist teenida. Mõtlesin, et hakkan YouTube'is aktiivsemalt tööle. Mõtlesin, et ajan enda rahaasjad korda ja võtan ka YouTube'i raha välja."

Kohe, kui Nelele videokeskkonnast rahaülekanne tuli, tahtis ta YouTube'i sisse logida. Paraku vaatas talle vastu veateade, et konto on edasiseks uurimiseks suletud. Nele täitis kohe kaebusvormi, kuna tema jaoks oli olukord arusaamatu.

Vaata täispikka videot siin: