Näituse „Eesti läbi 100 silmapaari“ avamine Maarjamäe lossisFoto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
14. september 2018, 22:40

GALERII | Näituse „Eesti läbi 100 silmapaari“ avamisel Maarjamäe lossis olid kohal ka modellid (6)

Maarjamäe lossis on alates reedest avatud näitus „Eesti läbi 100 silmapaari“. Avamisel olid ka mitmed fotodel poseerinud modellid.

Näitus „Eesti läbi 100 silmapaari“ on pildiline Eesti lugu, mis valmis spetsiaalselt Eesti Vabariigi sajandaks juubeliks ja seda jutustab sada eestlast ja eestimeelset inimest läbi oma silmade ja tundmuste.

Kõige vanem portreteeritu, saja-aastane Linda Erika, on sündinud samal aastal kui Eesti Vabariik. Kõige noorem, Jako, sündis 2017. aastal 24. veebruaril esimese lapsena Eestis. Meil on jäädvustatud nii neid, kes tutvustamist ei vaja, kui ka neid, kellega külastaja kohtub esimest korda. On helilooja Arvo Pärt, moekunstnik Aldo Järvsoo, kirjanik Hando Runnel, laulja Tommy Cash, lasteraamatute illustraator Ilon Wikland, vigursuusataja Kelly Sildaru. On maailma parim müüjatädi Ülle, koolipoiss Gustav Paul, kes omaealistele Youtube'is matemaatikat õpetab ja eesti-indiaani juurtega hokimängija Michael, kes ise end Mikuks nimetab.

„Eesti läbi 100 silmapaari“ (ränd)näitus reisib mööda Eestit ja maailma: publikul on võimalus olnud väljapanekut näha Tartus, Haapsalus, Stockholmis ja Kärdlas. Peale Tallinna reisib näitus Torontosse, Berliini, Luksemburgi, Rotterdami ja San Fransiscosse.

Näitust saadab helitaust, mis viib rännakule Pärdist Tätteni ja Tormisest Hypnoboosterini, „Kevade“ tunnusmeloodiast laulupidudeni, vaheldudes Eestile omaste helide ja kõladega - Hiiumaa mererand, vana Tatra tramm versus uus oranž „porgand“, Tartu raekoja kell, sauna lelilava ning vihmane männisalu - kõik see äratuntav, mis meid meie igapäevaelus lahutamatu osana saadab.

Näitus jääb Maarjamäe lossis avatuks 11. oktoobrini 2018.

Idee autor ja kunstiline juht on Kaire van der Toorn-Guthan, portreefotode kaasautor Toomas Volkmann, Eesti-meeleolude fotode autor on Tõnu Tunnel ja Tõnu Runnel, tekstid kirjutasid Piret Jaaks, Mirjam Matiisen, Tiiu Suvi ja Helina Piip, heli ja filmide autor on Sven Sosnitski ning jumestuse tegi Liis Piksar.