HIlje MurelFoto: Teet Malsroos
Inimesed
14. september 2018, 18:38

Hilje Murel: rääkisime Romaniga palju huumori vajalikkusest ja komöödia olemusest

"Rääkisime Romaniga palju huumori vajalikkusest ja komöödia olemusest. Roman ütles meile, et komöödia esimene märksõna on vaimukus," meenutab Hilje Murel.

"Ülioluline on teravus ja vaimukus. Tegelased ei tohi olla naeruväärsed vaid käituvad ja kohanduvad naljakalt. Soovitus näitlejatele oli, et teksti ei pea õppima mitte pähe vaid kuhugi mujale. Roman ütles, et ta ei ole väga hea diplomaat ja väga ei taha olla ka. Arvas, et rääkima peab otse. Küps inimene teab, mis on oluline ja mis on ebaoluline.

Tema lemmikautor oli Alan Ayckbourn, vaimukas mitmekihilisi inimsuhteid lahkav autor. Viimati kohtusimegi Romaniga Ohtu mõisas Ayckbourni etenduse "Omade vahel" lõpupeol. See oli ka tema projektiteatri Kell Kümme 15. aasta juubeli tähistamine. Kõnes võttis ta kokku viimaste aastate lavastused. Minu jaoks jäi kõlama optimistlik noot: "Räägin siin küll tehtud töödest, aga tegelikult tahaks juba järgmist tükki lavastada (kui tervis lubab)." Sügav kaastunne kõigile lähedastele ja ka teatrirahvale."