Urmas ViilmaFoto: Teet Malsroos
Tele
14. september 2018, 15:37

Urmas Viilma: inimesi paelub suletud ühiskondade müstiline pool

"Kui see seriaal välja tuli ja ma seda vaatasin, siis loomulikult otsisin mingisugust analoogiat, "rääkis EELK peapiiskop Urmas Viilma ETV ekraanile jõudnud sarja "Noor paavst" kohta saates "Ringvaade".

Viilma rääkis, et mõni koht sarjas tekitas temas äratundmist. "Seal on ju oma dokumentaalloo tunnused. Kuigi ei ole olnud tegemist ühegi ametis olnud paavstiga, aga sisuliselt on see ikka draama. Seal on selline must huumor ja ka selline müstiline pool, mis alati paelub inimesi. Eriti suletud ühiskondade puhul nagu näiteks Vatikani müüride taga."

Viilma peab sarja küll väga huvitavaks, samas on seriaal vastuoluline. Peapiiskop tunnistab, et ekraniseering on usutav, samal ajal paneb mõni seik ka muigama. "Samas need teemad, millega seal tegeletakse, on tänagi meil meedias igal pool. Ja küsimus, kes see paavst siis tegelikult on." Sari näitab paavsti ja tema kantavat vastutust inimlikust küljest. Inimesed ootavad paavstilt üldjuhul vastuseid, aga seriaalis on paavst ise see, kes neid otsib.

Urmas Viilma, kes ise on näinud juba sarja kõiki kümmet osa, avaldas arvamust, et seriaal on tehtud kui missionitööks, et tuua inimesi kiriku juurde. "Ära ei tohiks see kedagi peletada. Pigem sel on ligi kutsuv ja inimlik pool, mis näitab, et kirik võib olla ka väga inimlik. Kuigi Jude Law' roll tundus Viilma jaoks kohati ülemängitud, siis arvas ta, et see oligi ehk sisse kirjutatud.

Viilma sattus sarja vaatama üsna isiklikel põhjustel. "Noore paavsti" esimene hooaeg on valminud 2016. aastal. Aasta varem asus Viilma täitma Eesti luteri kiriku peapiiskopi kohustusi. Ametisse astudes oli Viilma 43aastane. 

Täispikka intervjuud vaata siin: