Foto: Mati Hiis
Inimesed
14. september 2018, 14:00

Roman Baskin ETVs: parim lavastaja on see, kes ei sega

"Kui dialoogi ei teki, siis ei teki. Ma mingi suhtlemisgeenius ei ole jah," ütles Roman Baskin 2001. aastal ETV saates "Siin ja praegu".

Saatejuht Jüri Aarma peab Baskinit väga vähese jutuga inimeseks. "Ei, ma ei ole väga tagasihoidlik. Pigem ikka edasipüüdlik," vaidles Baskin, kuid möönis, et mingi suhtlemisgeenius ta tõesti ei ole ning kui dialoogi ei teki, siis seda lihtsalt ei teki. Vabal ajal meeldis talle sõpradega kalal käia. Naljatades ütles ta, et seal pole tüütuid küsijaid. "Mere peal ollakse üldiselt vait," sõnas Baskin.

Ta oli nii töös kui töö väliselt veendunud, et kui on vaja midagi öelda, siis ilmtingimata peab ütlema. Aga kui ei ole midagi öelda, siis milleks niisama suud kulutada. Teatris olevat sageli nii, et näitleja saab kohe pihta. Mis sel lavastajal siis ikka rääkida. Ta kordas vanema Jüri Järveti sõnu: "Parim lavastaja on see, kes ei sega."

Teatritöö tähendab Baskini hinnangul kompromisside leidmist. Tuleb arvestada sellega, mida publik tahab, aga samas ka sellega, mida lavastaja ja näitlejad soovivad pakkuda. "Publikule ei saa seljaga olla. Et ma ajan laval mingit oma asja ja publik vaadaku ise seal saalis, kuidas ta hakkama saab. Samas mulle ei meeldi seebid, aga me kõik teame, et seebid lähevad väga hästi. Seal on üles leitud mingi selline asi, mis läheb. Seda nimetatakse vahel armastuseks, aga minu meelest on see lihtsalt üks läila värk. No siis hakatakse sellist odavat lutsukommi pakkuma," rääkis Baskin ja ütles, et kompromissid tuleb leida nii, et selgroog ära ei kaoks.