Foto: Lugejafoto
Eesti uudised
14. september 2018, 13:37

Lisatud haigla kommentaar.

Laulumees Toomas Anni: miks jäi minu noorem poeg Põlva haigla EMOs kirurgi abita? (156)

Rahva lemmikust laulu- ja pillimehe Toomas Anni peret tabas neljapäeva pärastlõunal kaks ebameeldivat üllatust järgi mööda.

Tooma noorem, 11aastane poeg kukkus pärast kella nelja rattasõidul sedavõrd õnnetult, et murdis käeluu. Viga saanud poisile tõttas esimesena appi vanem vend Tauri, keda muusikasõbrad tunnevad samuti kui andekat esinejat, ning kes õnnetu väikemehe kohe Põlva haigla erakorralise meditsiini osakonda (EMOsse) toimetas. Tauri andis  juhtunust teada ka isale, kes viivitamatult kohalikku haigemajja kohale tõttas. Ebameeldivad üllatused aga polnud selleks päevaks veel sugugi läbi.

Laps murdis ühe käe kaks luud. "Kui olin haiglasse jõudnud, ütles vanem poiss mulle, et siin pole midagi teha – kella neljast alates haiglas kirurgi ei ole. Käsi toestati ära, et laps end mugavamalt tunneks. Pärast seda pidime aga veel ekstra Tartusse sõitma. Kui oleks teadnud, et Põlvast abi ei saa, oleksin võinud kohe otsa Tartu poole keerata. Põlvas soovitati kõigepealt Võrru sõita. Ütlesin, et aitäh, mida ma veel sinna sõidan, lähen kohe parem Tartusse. Ma ei saa aru, milleks sellist EMOt üldse vaja on. Oleks vähemalt mingi info Põlva haiglas üleval rippunud, et kirurgi sellest kellajast alates ei ole, aga ei midagi. Loomulik on ju, et ma pöördun kodukohale lähemal asuva arsti poole, kuid kui lähim arst asub kuskil mujal, siis võiks seda ju abivajajatele öelda," kurjustas Anni. 

Nüüd tuli Anni seenioril oma noorima poja pärast kõigepealt sõita maakohast Põlvasse ja sealt Tartusse. Põige Põlvasse, kus väikemees sisuliselt abita jäeti, pikendas traumeeritud poisi kannatusi Toomase sõnul 45 minuti võrra. Kuigi Tartus saadi kiiresti abi, siis seda, mida pidi lahtise käeluumurruga poiss kihutavas ja rappuvas autos kannatama, on isal raske kirjeldada.

Operatsioonilaualt palatisse jõudis väikemees Tooma sõnul alles kella kaheksa paiku õhtul, kui selle päeva kannatusterada oli lõpuks läbi saanud.

Reedel istub Anni oma poja juures Tartu lastekliinikus.

„Nad võiksid tõesti oma poe seal Põlvas kinni panna ja öelda otse, et kui midagi viga on, pöörduge Tartusse,“ ütleb pahane laulumees, kinnitades, et suure kella külge ta seda juhtumit küll ise panna ei soovinud. Facebookis ta oma kogemust siiski jagas.

Anni kiidab Õhtulehele peatselt suletavat Põlva sünnitusosakonda, kus on sündinud tema laps ja lapselaps, hinnates seal pakutavat teenust ülivõrdes. Miks aga jätab sealne EMO hädalised abita, ei mahu mehele kuidagi pähe – juttu, et see osakond tulevikus tegevuse lõpetab, pole ju seni keegi rääkinud.

„On ju olemas ka arstide kodune valve, kus haige saab lühikese ootamisajaga abi ja arstil pole vaja pidevalt kohal passida, kui patsiente pole,“ arutleb murelik isa. „Miks nii ei võiks asja korraldada, ma ei tea.“

"Tõepoolest Põlva Haiglas ei ole tööpäevadel peale kella 16 enam valves kirurgi, abi osutab EMO-arst/anestesioloog või valves olev sisearst, EMO-s töötab lisaks õdedele on ka abiarst. Kuna tegemist oli lapse ja haavaga luumurruga, siis kohapeal osutati esmaabi, lahastati käsi ja anti soovitus pöörduda lastekirurgile. Antud situatsioonis oleks laps edasi saadetud ka kirurgi olemasolul," kommenteeris juhtunut Põlva Haigla ülemarst Margit Rikka.