Inimesed
14. september 2018, 13:39

Ita Ever meenutas ETVs: kõik tegid oma koerustükid ära, aga Roman oli see, kes vahele jäi (9)

"Pidin vahepeal tõsiselt tõestama, et olen lavastaja. Et see on see keel, mille kaudu ma inimestega rääkida tahan," ütles Roman Baskin 2004. aastal ETV saates "Tähelaev".

Roman Baskini ema Ita Ever meenutas poja lapsepõlve: "Ta oli selline krutskipoiss. Selleks ta on jäänud siiamaani. Aga ta oli hea laps. Ta kas magas või sõi. Ta kunagi ei jonninud, ei nutnud. Ma ei tea, mida tähendab Romani puhul jonn kõige halvemas mõttes. Niisugune, kes viskab end kuhugi maha ja edasi ei tule," meenutab Ever, et poeg tema kiiret tööelu ei seganud.

Küsimuse peale, kas pojast võis juba lapsepõlves välja lugeda, et temast saab näitleja ja lavastaja, vastas Ever: "Ta on alati olnud niisugune, kes tahtis olla esimene ja mängudes olla juhtival positsioonil. Kui ta lõpetas lasteaia, siis lasteaia juhataja lõi risti ette ja ütles, et jumal tänatud, Roman läheb kooli. Koolis seisin üsna tihti õpetajate toa kõrval ja ootasin oma etteastet õppenõukogu ees. Märkused tulid sellised, et "Roman vaatab tunni ajal aknast välja", "Roman on mõtetega mujal." Ta ütles kodus, et teised vaatavad ka. Ilmselt tegid kõik oma koerustükid ära, aga Roman oli see, kes vahele jäi," on Ever veendunud.

Olulist rolli mängis Romani elus Rakvere eriinternaatkool, kuhu ta saadeti pärast suitsetamisega vahelejäämist. Seal hakkas ta sporti tegema ning nii Roman ise kui tema ema kinnitavad, et tänu sellele koolile ei läinud poiss pätiks, sest emal tema kasvatamiseks eriti aega polnud.

Foto: Teet Malsroos

Ka sõbrad meenutavad Romani krutskipoisina. Kui oli vaja pioneerilaagris öösel seiklema minna, kedagi pasteerida või koolis tüdrukute ühikasse ronida, oli Roman kindlalt esirinnas.

Ita Everi sõnul polnud ta poja elukutsevalikust üldse vaimustuses. Kuna Romanil on väga hea keelevaist, siis lootis ema, et poeg õpib ala, mis võimaldaks tal näiteks diplomaadiks saada. Isa Eino Baskinil poja elukutsevaliku vastu midagi ei olnud, kuid kergeks ta seda elukutset ei pea. Isa ja poega ühendab tohutu töövõime. Eino sõnul ei puhanud nad Romaniga peaaegu kunagi. Roman Baskin ise pidas teda ja vanemaid ühendavaks jooneks seda, et keegi neist ei ole pereinimene.

Foto: Kalev Lilleorg

Roman rääkis, et astus lavakunstikooli lavastaja erialale. Kui Voldemar Panso teise kursuse ajal suri, kujunes nii, et kooli lõpus sai Roman hoopis näitlejadiplomi. "Pidin vahepeal tõsiselt tõestama, et olen lavastaja. Et see on see keel, mille kaudu ma inimestega rääkida tahan," meenutas Roman.