Roman BaskinFoto: Teet Malsroos
Inimesed
13. september 2018, 22:29

MÄLESTUSGALERII | Suri näitleja ja lavastaja Roman Baskin (51)

Pärast pikka haigust suri näitleja ja lavastaja Roman Baskin. 

Tänavu veebruari alguses paljastas mees Õhtulehele, et möödunud aastal hakkas teda purema vähk. „Kõik need eelmise aasta tööd olid juba ammuilma planeeritud ja nii ei saanud ma kuidagi ainult haiglas lebada. Tuli ennast ikka haigla ja teatri vahel jagada,“ rääkis Roman rahulikult.

„Aga ega ma päris enesehävitaja ka pole, haiguse raskemates staadiumides tõmbusin ikka tagasi. Ooperi väljatoomine sattus ehk kõige raskemale ajale, kui ma sain keemiaravi, teiste töödega oli lihtsam.” Just eelmisel aastal tegi ta lavastajana tööd ooperi „Pilvede värvid“ juures. „Arstid on teinud kõik, mis võimalik, ja minul pole enam muud teha, kui ainult taastuda. Aga kes seda teab, mis järgmine aasta võib tuua, nii et selles mõttes ei tasu hiromanti mängida.“

Viimase intervjuu andis Baskin Õhtulehele tänavu veeburari lõpus, kui ta kandideeris Eesti filmi- ja teleauhindade jagamisel parima filminäitleja kategoorias filmi „Minu näoga onu“ eest. „Ikka tunnustus on meeldiv üllatus, nominatsioonis kolme hulgas olla teeb ikka meele rõõmsaks!” ütles ta.

„Oma film on küll tegemisel, aga näitlejana hetkel pakkumisi pole. Seda enam et ehk pärast auhinna saamist tekib! Või no ma usun isegi, et nomintatsiooniga vast tekib. Aga eks ma olen väga kapriisne valima ka. Sellised me siin oleme, teeme vähe filme aastas ja häid stsenaariumeid nendest on veel eriti vähe. Selles mõttes päris kõigesööja ei ole,“ rääkis mees. Selle pärast, kas tal Eesti kultuuri panustamiseks jõudu on ei peaks muretsema. „Ei ole tervisel häda midagi, taastun,“ ütles ta siis.

Roman Baskin:

  • Sündinud 25. detsembril 1954 Tallinnas.
  • Lõpetas aastal 1973 Tallinna 21. keskkooli ja aastal 1980 Tallinna riikliku konservatooriumi lavakunstikateedri.
  • 1980–1992 töötas teatris Vanalinnastuudio näitleja ja lavastajana. Alates 1992. aastast vabakutseline näitleja ja lavastaja.
  • On andnud Euroopa Filmiakadeemia kutsel režiiloenguid Berliini kunstiakadeemias, näitlemiseloengud Balti filmi- ja meediakoolis ja režiiloenguid Eesti kunstiakadeemias. 2003. aastal asutas projektiteatri Kell Kümme.
  • Roman Baskin oli Eino Baskini ja Ita Everi poeg. On olnud abielus Karin Baskiniga. Neil sündisid poeg Alfred ja tütar Mirjam. Alfredil sündis 2017. aastal tütar.
  • 1987. aastal sai Ants Lauteri auhinna.
  • Sai tänavu 2. veebruaril Eesti Kultuurkapitali elutööpreemia.

Meenuta, kuidas Roman Baskin tegi kaasa teatrilavastuses "Unerohi":

 

Filmis "Kormoranid ehk nahkpükse ei pesta" tegi mees aga vinge kitarrisoolo: