Alan Shayne'i ja Norman Sunshine'i raamatu „Topeltelu. Armastuslugu Broadwaylt Hollywoodi” esitlus.Foto: Mari Kaljuste
Raamat
14. september 2018, 15:38

GALERII | 60 aastat koos olnud Alan Shayne ja Norman Sunshine esitlesid raamatut „Topeltelu. Armastuslugu Broadwaylt Hollywoodi” (1)

"Alan intervjueeris mind ning kirjutas kõik mu öeldu üles. Kui ta mulle seda hiljem lugeda andis, sõnasin, et ma ei talu seda inimest ja pean oma osa ise kirjutama. Siis hakkasime raamatuga otsast peale," meenutab Norman Sunshine teose "Topeltelu. Armastuslugu Broadwaylt Hollywoodi" sündi seitse aastat tagasi.

"Kui olime oma peatükid ära kirjutanud, tuli Norman õhtul minu kabinetti ning lugesime teineteise lugusid ja andsime tagasisidet. Tihti ootas ta mind juba varem ja kuulsin, kuidas ta ukse taga naerda möirgas. Kui ta siis kabinetti astus, selgus, et ta naeris iseenda naljade üle," muigab Alan Shyne.

Mehed otsustasid raamatu kirjutada pärast üht külaskäiku tuntud Ameerika koomiku Joan Riversi juurde. "Ühel korral pidime kõik ütlema, mille eest me tänulikud oleme. Joan ütles, et on tänulik, et tema lapsel ja lapselapsel on kõik hästi ning et ta hoiab narkootikumidest eemale. Naine tema kõrval sõnas, et on tänulik selleaastase nisusaagi eest. Lõpuks jõudis järjekord minuni. Mõtlesin ja sõnasin, et olen tänulik, et oleme Normaniga 50 aastat koos olnud. Pärast tuli üks mees meie juurde ja ütles, et on oma partneriga 18 aastat koos olnud ning meie oleme neile eeskujuks. Naersime, et mis eeskujud meie oleme - me pole teinud midagi peale oma elu elamise," räägib Alan.

Noorena tuli meestel oma seksuaalset orientatsiooni aga väga kiivalt varjata. "Kui oleksin öelnud, et olen gei, oleksin filmides ainult geimeeste rolle saanud. Selliseid osasid tollal aga polnudki," tõdeb Shyne. "Minu vanemad on surnud ja nad ei saanud kunagi teada, et ma gei olen. Sellistest asjadest lihtsalt ei räägitud oma perega, ainult kõige lähedasemate sõpradega," lisab ta.

Oma raamatus mainivad nad ka paljusid Ameerika kuulsusi, sealhulgas Katharine Hepburni. "Ta vajas väga palju tähelepanu. Kui me vahel paar nädalat ei rääkinud ja talle helistasin, sõnas ta "Oh, ma arvasin, et sa oled surnud"," muigab Alan.

"Topeltelu. Armastuslugu Broadwaylt Hollywoodi" on rännak läbi 20. sajandi teise poole USA meelelahutus- ja kunstimaailma ühe samasooliste paari seltsis. See on üleskutse võrdõiguslikkusele, ilma paatose ja loosungiteta. Alan Shayne’i ja Norman Sunshine’i topeltautobiograafia jutustab mõnusa huumoriga nende 1958. aastal alanud ja siiani kestvast ühisest teekonnast Broadwaylt Greenwich Village’isse, Madison Avenuele ja Hollywoodi.