AMPS! „Mind ei tohi enam süüa!“Foto: PantherMedia/Scanpix
Maailm
13. september 2018, 20:26

USA keelab kasside ja koerte söömise (5)

Viimasel ajal üsna haruldases üksmeeles demokraatide ja vabariiklaste partei vahel kiitis USA esindajatekoda kolmapäeval heaks eelnõu, mis keelaks kassid ja koerad inimese söögilaual.

Ehkki kasside ja koerte söömine on traditsiooniline pigem mõnedes Aasia kultuurides, näiteks Hiina, Korea, Laos, Kambodža ja piirkonniti ka India, on Ameerika valitsus otsustanud probleemiga tegeleda ka omal maal. Eelnõu, mille esindajatekoda edukalt vastu võttis, keelab kasside ning koerte tapmise, transportimise, müümise ja omamise nende söömise eesmärgil.

CBS News kirjutab, et eelnõu koostajateks olid vabariiklane Vern Buchanan ja demokraat Alcee Hastings Floridast, kes tõid esile, et 44 osariigis puuduvad seadused, mis lemmikloomade nahka panemist keelustavad. Kui seni keelasid koerte ja kasside söömise California, Georgia, Hawaii, Michigan, New York ja Virginia, siis peagi kehtib seadus üleriigiliselt. See ei puuduta vaid riigisisest koera- ja kassilihaäri, vaid keelab ka välismaalt sisse ostetud vastava kauba. Seaduserikkujat ootaks ees kuni 5000 dollari suurune rahatrahv.

Tegelikkuses väheneb koera- ja kassiliha söömise populaarsus väga kiiresti ka neis Aasia maades, kus seda seni praktiseeritud on, kirjutab BBC. Läänelik arusaam lemmikloomadest on seal populaarsust kogumas ning inimesed, kes endale neljajalgsed seltsilisi võtavad, ei tihka neid enam süüa. Siiski hukatakse endiselt igal aastal umbes 30 miljonit koera, neist vähemalt kolmandik Hiinas.

2017. aastal keelas Taiwan esimese Aasia riigina kasside ja koerte liha söömise. Seaduse eestvedajaks oli riigi president Tsai Ing-wen, kes ise võttis omale varjupaigast kolm koera ja kaks kassi.

USAs vastu võetud ja senatis läbimist ootavas eelnõus on siiski üks erand. Põlisrahvad, kelle traditsiooniliste rituaalide hulka koerte või kasside söömine võib kuuluda, tohivad seda soovi korral usuvabaduse kaitse all edasi praktiseerida.