Foto: Kaupo Kikkas
Inimesed
14. september 2018, 00:01

Gramophone´i preemiat võib pidada klassikalise muusika Oscariks, ütleb Klassikaraadio toimetaja

GALERII JA VIDEO | Neeme Järvi pälvis maineka muusikaajakirja Gramophone elutööpreemia (1)

„Kui räägitakse sellest, kas Neeme Järvi kuulub maailma viie või kümne esimese dirigendi hulka või jääb sealt välja, siis minu meelest pole see üldse oluline. Tähtis on hoopis see, et ta on kaheldamatult maailma tipptasemel dirigent ning selles mõttes vist küll esikohal, et mitte keegi pole salvestanud tipptasemel nii palju eri heliloojate loomingut. See on tema vaieldamatu ainulaadsus. Ja pole ühtegi teist Eesti dirigenti, kes oleks Eesti heliloojate loomingut samaväärsel hulgal salvestanud või seda väljaspool Eestit ette kandnud,“ iseloomustab Klassikaraadio vastutav toimetaja Nele-Eva Steinfeld maestrot, kes eile õhtul Londoni Covent Gardenis maailma ühe mainekama muusikaajakirja Gramophone muusikaauhindade tseremoonial elutööpreemia pälvis.

„Kui räägitakse sellest, kas Neeme Järvi kuulub maailma viie või kümne esimese dirigendi hulka või jääb sealt välja, siis minu meelest pole see üldse oluline. Tähtis on hoopis see, et ta on kaheldamatult maailma tipptasemel dirigent ning selles mõttes vist küll esikohal, et mitte keegi pole salvestanud tipptasemel nii palju eri heliloojate loomingut. See on tema vaieldamatu ainulaadsus. Ja pole ühtegi teist Eesti dirigenti, kes oleks Eesti heliloojate loomingut samaväärsel hulgal salvestanud või seda väljaspool Eestit ette kandnud,“ iseloomustab Klassikaraadio vastutav toimetaja Nele-Eva Steinfeld maestrot, kes eile õhtul Londoni Covent Gardenis maailma ühe mainekama muusikaajakirja Grampohone muusikaauhindade tseremoonial elutööpreemia pälvis.

Steinfeldi sõnul on Gramophone´i auhind muusikapreemiate seas üks olulisemaid ja väärikamaid. „Gramophone´i preemiat võib tõesti pidada klassikalise muusika vallas nn filmimaailma Oscariks või popmuusika Grammyks,“ märgib Steinfeld, kellel oli võimalus mõni päev enne eilset galaõhtut Neeme Järvit ka lühidalt intervjueerida. 

„Ei saaks öelda, et maestro oleks hakanud sel puhul rääkima trafaretset juttu, kui väga meelitatud ta sellise suure autasu puhul on. Pigem mainis ta talle omase huumoriga, et noh, tööd on ju tehtud ja nüüd on seda siis märgatud. 

Edasi lugemiseks: