Foto: Erakogu
Eesti uudised
13. september 2018, 14:06

Väikese Annabeli ema: „Kaitseme kindlasti Toivot, nagu tema kaitses meid!“ (40)

 Väike Annabel, kes tänu tuhandete toetajate abile paranes haruldasest vähivormist, käib nüüd kooliteed nagu ühel tervel lapsel kombeks. Tema toetuskampaaniat juhtinud Toivo Tänavsuu ja tüdrukust pildi maalinud Toomas Reisalu käivad aga kohtuteed.   

„Meie jaoks algas see asi nii moodi, et kui maal Facebooki ilmus, siis sõbrad andsid sellest mulle teada, küsides, kas me teame, et meie lapsest on tehtud selline pilt,“ räägib Õhtulehele Annabeli ema Marianne. „Minu lähedane sõbranna kirjutas ilmunud pildi alla kohe kommentaari, et „Toomas, sinust oleks väga kena kinkida see maal Annabeli vanematele“.

Annabeli isa Allar võttis Toomasega ühendust ja küsis, kuidas me saaksime selle maali tema käest kätte, ja palus ka, et see maal võetaks ka Facebookist maha. Meie eesmärk ei olnud see pilt mitte endale saada, vaid et seda ei kasutataks sotsiaalmeedias postituse juures, kus Toomas kogus endale kui haigele inimesele annetusi. See oli meie jaoks vale ja vastumeelne. Jutt ärritas Toomast, sest me ei lubanud tal Annabeli pilti internetis kasutada, ning selle peale ta ütles, et ei kingigi maali meile. Kuna ta ise kogus annetusi, siis ütlesime talle, et oleme valmis maali ära ostma, kuna see kujutab siiski meie last. Sealt alates meie suhtlus internetis lõppeski: ta blokeeris ära minu, blokeeris ära lapse isa ja kõik ülejäänud samamoodi, kes julgesid selles asjas sõna võtta.

Mina pöördusinToivo (Tänavsuu) poole ja küsisin, mida me saaksime selles olukorras teha, ja kas on ika õige, mida Toomas teeb, kas nii võibki teha.“

Marianne saatis Õhtulehele ka andmekaitseinspektsiooni vastuse Annabeli vanemate kaebusele, kus kinnitatakse, et  Toomas Reisalu on rikkunud seadust ning soovitatakse kaebajatel oma õiguste kaitseks kohtusse pöörduda. Sellest tülikast võimalusest haige tüdruku pere loobus.

„Saatsin selle vastuse ka Toomasele, kuid see teda ilmselt ei huvitanud,“ lausub Marianne. „Me ei ole kunagi tahtnud teda kiusata. Mõte on selles, et kuna tegemist on meie lapsega, siis nii ei tohiks Toomas käituda. Kui ta oleks pildi lihtsalt ülesse pannud, et vaadake, ma tegin vaprast Annabelist ilusa maali, siis oleks kõik olnud okei. Tema annetuste kogumine ja oma raamatu reklaamimine, milles kõigel pole lapsega vähimatki seost, ei ole meie jaoks lihtsalt aktsepteeritav. Mina ei mõista teda kui haiget inimest hukka, aga meie last ta oma plaanide teostamisel kasutada ei tohi. Mul on nii kahju, et nüüd on Toivo Tänavsuu saanud selle jama enda kaela. Meie Toomasega protsessimist ette ei võtnud ja nüüd peab kannatama inimene, kellele oleme väga tänulikud. Toivot me kindlasti kaitseme ja meil ei ole vähimatki kahtlust, kes selle kohtuvaidluse lõpuks võidab. Mina ikkagi usun, et maailmas kehtib reegel: see, mida sa annad, saad sa ka tagasi.“