Foto: Kristjan Lepp/Kroonika
Tele
13. september 2018, 11:12

ANSAMBEL LAINE: oleme vana kooli tegijad, ei maiguta suud, vaid laulame alati otse! (8)

19. septembril toimub Eesti Kuulsuste Koja järjekordne kohtumisõhtu, kus astub üles staažikas vokaalansambel Laine. 1960. aastal loodud Laine liikmed külastasid "Ringvaadet" ja ajasid juttu Marko Reikopiga.

Ansambli koosseis on aastakümnetega muutunud, näiteks Merle Lilje liitus ansambliga aastal 1975. Saatejuht Marko Reikop tundis huvi, kuidas daamid siiani nii säravad ja särtsakad on, mille peale Lilje lausus, et see on kõik töö tulemus. "Pikaajaline töö mõjub hästi."

Ansambli teised liikmed, keda Reikop nimetas Lilje kõrval malbeteks, naljatasid, et Merle on justkui nende füürer. "Kord peab majas olema," kinnitas Lilje. 

Naised rääkisid, et viimane värske lugu tehti 2010. aastal, kui Laine pidas oma 50 aasta juubelit. "Tellisime uue loo, mis kannab pealkirja "Ehtne". Aga kahjuks ei  ole me seda väga rohkem esitanud, sest publik nõuab vanu lugusid. See lihtsalt on nii, et sa võid neid uusi lugusid esitada, aga nad tahavad ikka seda vana – "Hoogsas rütmis", "Ding dige dong"."

"Ringvaate" otse-eetris kõlas Laine hittlugu "Saagu nüüd mis saab" ja naised rääkisid, et on harjunud otse laulma. "Me anname ju pidevalt kontserte. Me ei maiguta suud, vaid laulame alati otse nagu vana kooli tegijad ikka."

Laine kõige nõutumaks looks on 1983. aasta singel "Hoogsas rütmis", milleta ei möödu väidetavalt ükski kontsert. "Ilma selleta ei lähe ükski kontsert. Vahel teeme seda alguses ja vahel lõpeb kontsert selle looga," rääkis Laine liige Sirje Põllu. "Vahel teeme seda mitu korda," lisas Lilje. 

Teiseks hittlooks on Lilje sõnul rariteet "Oot oot, oot oot, otsa lõpi". See lugu leiti omal ajal üles prügikastist. "Sest kui Eesti Riiklik Filharmoonia läks üle Eesti Kontserdiks, siis visati kõik paberid minema. Aga vanasti oli nii, et Lauri Tiks oma ilusa väikese käega kirjutas partituuri ja ta sai selle eest 66 rubla, mis tol ajal oli suur summa."

Partituur, milles on 166 takti, on Laine repertuaaris aukohal ja Merle rääkis, kui õnnelik ta on, et see on neil olemas. 

Laine on siiani nõutud bänd. Lilje lausus, et iga päev helistatakse. "Täna lõime lukku ühe Ida-Virumaa esinemise. Helistatakse pidevalt, aga kõik jutuajamised ei jõua esinemiskokkuleppeni," lausus ta. Selle peale arvas Reikop, et ehk on daamide kontsert mõne jaoks lihtsalt liiga kallis. 

Saatejuht uuris ka seda, kas mitmekümne lava-aasta järel pole tüdimust tekkinud. Selle peale kinnitasid ansambli liikmed, et nad on rõõmsad eelkõige sellepärast, et neile meeldib lihtsalt laulda. "Kusjuures, kui me läheme kuhugi esinema, siis inimesed on rahul," lausus Lilje. ."Ja kui mõni muusik on meiega autos kaasas olnud, siis ta ei tee muud, kui ainult naerab nii, et pisarad on silmis," lisas Põllu.

Vaata täispikka intervjuud siin: