Bauhof | Sisuturundus
12. september 2018, 15:57

Milline põrandamaterjal sobib kööki ja vannituppa?

PVC-põrandakate on hea alternatiiv ruumidesse, kuhu ei soovita külma kivipõrandat ega vaipkatet. Kuna vinüülkate on veekindel ja vastupidav materjal, sobib see ideaalselt köökidesse ja vannitubadesse ning muudesse ruumidesse, kus on kohati niiskemad tingimused.

Pinnapehmuse skaalal on vinüülkate kuskil kivipõranda ja vaipkatte vahel, sobides hästi neile, kes soovivad midagi vahepealset. Kuigi võrreldes laudparketist või keraamilistest plaatidest põrandaga on PVC-põrandakatet üsna lihtne paigaldada, tuleb seda teha täpselt – nii jääb tulemus ilusam ning kauakestvam. Materjali mõõtmisel tuleb meeles pidada vanasõna: „Üheksa korda mõõda, üks kord lõika“. Hiljem on vigu vähenähtavalt raske parandada. Bauhofi eksperdid õpetavad PVC katte paigaldamist professionaali abita.

Püsiv tulemus õigete tööriistadega

Kvaliteetsed tööriistad tagavad korrektse ning püsiva tulemuse. Vinüüli tuleb päris kindlasti lõigata terava noaga. Aeg-ajalt on soovitatav noa teravust kontrollida, sest vinüülkatet lõigates võib tera kiiresti nüriks kuluda. Vannitubades tuleks vältida liitekohtade teket või need hiljem sulatusnööriga täita, selleks aga tuleb kasutada spetsiaalset kuumaõhupuhuri otsikut. Mis puudutab erinevad disaine, siis Bauhofist leiab laia valiku PVC-katteid, millega on võimalik ruumile isikupärane ning samas praktiliselt vastupidav põrandapind anda.

Vaja on:

Trelli
Mõõdulinti
Nurgikut
Märkimispliiatsit
Hammastega pahtlilabidat
Vaibanuga
Kruvikeeraja otsikuid trellile

Näpunäiteid enne tööle asumist

Ebatasast aluspõrandat saab tasandada spetsiaalse seguga või ehitusplaatidega, mis võivad olla tavalised või spetsiaalselt põrandate ehitamiseks mõeldud puitlaastplaadid, põrandakips jms. Bauhofi ehituseksperdid soovitavad kasutada servasulundiga plaate – nii ei hakka plaatide liitekohad hiljem PVC-st läbi kumama.

1. PVC-põrandakattepaanid lõigata 10 cm varuga.
2. Enne paigaldamist peaksid paanid lahti rullituna vähemalt 24 h lebama.
3. Paigaldushetkel peab temperatuur olema üle 18 ºC.
4. Aluspõrand peab olema kindlasti kuiv, tugev, tasane ja puhas.
5. Paksem põrandakate talub paremini aluspinna ebatasasusi, kuid on raskemini paigaldatav.
6. Materjali laiust valides vältige ühenduskoha sattumist ruumi keskele.
7. Ärge laske põrandaküttel PVC-katte temperatuuri tõsta üle 30 ºC.

Aluspõranda ettevalmistamine

Selleks, et töödega alustada, peab aluspind olema kuiv, tugev, puhas ja tasane.

PVC-põrandakatte paigaldamine ei eelda ilmtingimata vana katte eemaldamist. Kui vana põrand on kõvast kattematerjalist ja tasane, siis võib selle suure tõenäosusega alles jätta. Vana põrandakate võibki olla hea aluspõrand. Vinüülkate on küllaltki õhuke materjal, mistõttu aluspõranda väiksemadki ebatasasused on lõpptulemusel selgesti tajutavad. Tihti tulebki töid alustada aluspõranda tasandamisest või uue ehitamisest.

Aluspõranda praod ja kulumisest tekkinud lohud tuleb tasandusseguga täita, samas kõrgemad kohad lihvida või hööveldada. Kindlasti tuleb tasandussegu kokku segada valmistaja juhendi järgi.

Laudpõranda tasandamiseks võib paigaldada sulundatud vineer- või puitlaastplaadid, mis kinnitatakse ilmtingimata kruvidega ning kaetakse hiljem kruntiva värvikihiga, et vältida liimi liigset imendumist aluspõrandasse. Bauhofi spetsialistid soovitavad vältida naeltega kinnitamist, sest need võivad kergesti lahti põruda. Seina ja aluspõranda plaatide vahele peaks jääma…

Loe edasi Bauhofi Remondiblogist.