Foto: "Radar" / Kanal 2
Tele
11. september 2018, 22:51

Häkker kaaperdas Insta-staaride kontod. Paljas Porgand: ma olin suht paanikas! (23)

Saade "Radar" tutvustas kolme kodumaist Instagrami-kuulsust ja näitas, kui haavatavad nad internetis olla võivad.

Kolm sotsiaalmeediastaari - Katri Palm, Merilin Taimre ja Sandra Raju - said külma duši osaliseks suve algul, kui neile laekus kiri kelleltki müstiliselt Anastasia Smirnovalt. "Anastasia kirjutas mulle pakkumise, mis oli suunatud ühele riidebrändile. Vaatasin, et see on päriselt eksisteeriv rõivabränd," sõnas Katri.

Merilin, sotsiaalmeedianimega Paljas Porgand, kinnitas, et keegi ei kliki suvalisele internetilingile, kuid seekord paistis olevat tegu täiesti tavalise Instagrami lingiga.

"Ma vajutasin lingile, mis viis kellegi kontole, kus olid täiesti tavalised pildid."
Järgmisel hetkel ei pääsenud Merilin enam oma Instagrami kontole sisse.

"Ma mõtlesin, et mis seal ikka olla saab, vastan sellele meilile hiljem. Aga 30 minuti pärast oli juba hilja ja enam ma oma kontosse sisse ei saanud," rääkis Katri. Sel hetkel konto kaaperdatigi ja tuli teade, et kasutajanimi ja parool on muudetud. Konto tagasisaamiseks nõuti raha.

Võib ju mõelda, et mis sest Instagrami kontost ikka, sest alati saab ju uue teha. Sotsiaalmeedia mõjutajad on aga oma kontot ja isikubrändi aastaid üles ehitanud ning ka sissetuleku mingil määral sellega sidunud.

"Ma olin suht paanikas! Tegelikult ma olin küüntehoolduses ja mul olid mõlemad käed kinni ja ma ei saanud midagi teha," meenutas Merilin. Konto kaaperdajad tahtsid saada 230 eurot ja seda bitcoinidena.

"Naljakas, kui kannatamatud nad olid. Kui ma ei saanud vastata ühe minuti jooksul, siis nad ütlesid mulle, et vasta kohe, kus sa oled, küsimärk, küsimärk..."

Riigi infosüsteemi ameti intsidentide käsitlemise osakonna juht Tõnu Tammer ütles, et sellise survestamise eesmärk on panna ohver reageerima enne, kui ta olukorda läbi analüüsima jõuab hakata.

"Kui anda inimesele väga lühike ajaaken, siis ei jõua inimene läbi mõelda, millised valikud tal veel on," sõnas Tammer. "Meie soovitus on mitte maksta. Kui muud varianti enam pole, kui ise enam kontot lahti ei saa, siis tasub kindlasti pöörduda ka teenusepakkuja poole, antud juhul siis Instagrami. Et nemad vaataksid konto üle ja võimaluse korral saadaksid parooli õigele e-posti aadressile."

Insta-staaridelt kaaperdati konto Foto: "Radar" / Kanal 2

Just Instagrami helpdeski kõik kolm naist ka esimese asjana pöördusid, kuid tulutult. Teise sammuna pakuvad ametkonnad välja politseisse avalduse tegemise.

"Politsei poole pöördumisel on mitu efekti. Üks on see, et me saame seda inimest kas just kriminaalmenetluslikult, aga oma varasema, sarnaste juhtumite lahendamise käigus saadud kogemusega aidata, kuidas edasi käituda ja kuidas tõenäolisemalt oma konto tagasi saada. See on üks pool sellest. Teine pool on see, et kui politsei või riik laiemalt ei tea, et sellised skeemid on hetkel toimumas, siis on ka väga raske hoiatada teisi inimesi," sõnas Põhja prefektuuri kelmuste ja küberkuritegude talituse juht Hannes Kelt.

Oma häkitud konto murega pöördus politsei poole vaid Sandra, kuid temaga rääkinud töötaja aidata ei osanud. Kelt selgitas, et kõik riigiametnikud ei peagi teadma küberkuritegevuse nüanssidest, mistõttu on kõige õigem esitada avaldus.

"Kui kellegi e-kontole või muusse arvutisüsteemi on ebaseaduslikult juurdepääs hangitud, on kindlasti tegu kuriteoga," rõhutas Kelt.

Kuna häkker nõudis ohvritelt lunaraha maksmist loetud tundide jooksul ja ähvardas muidu konto sulgeda, ei jäänud Katril, Sandral ja Merilinil muud üle, kui krüptovaluuta tehing ära teha. Raha maksmisel on aga kindel, et jääd rahast ilma, kuid on täiesti õnne küsimus, kas ka konto tagasi saad. Õnneks said naised aga oma konto tagasi.