Igor GräzinFoto: Aldo Luud
Eesti uudised
11. september 2018, 20:13

Igor Gräzin imestab saatejuhi käitumise üle: rahvusringhäälingus piiblit tõrjuda on inetu (181)

Euroopa Parlamenti siirduv Igor Gräzin soovis ETV saates "Esimene stuudio" korduvalt piiblit tsiteerida, kuid saatejuht Johannes Tralla seda ei lubanud. Gräzin avaldas Õhtulehele, mida ta täpselt öelda soovis ja miks.

Gräzin selgitas, et ta on kristlik demokraat ning oli väga kummaline, et kui ta soovis piiblist midagi öelda, siis katkestati ta ära. See oli esimene kord, kui rahvusringhäälingus temaga midagi sellist juhtus.

"Ma ei võta ju piiblit igal pool välja. Antud juhul küsis saatejuht, et Gräzin, mis sa arvad. Ma ju pidin vastama, et mis ma arvan. Ma ei saa ausalt vastata, kui ma piiblile ei viita. Oligi kõik. Mulle tundus, et rahvusringhäälingus piiblit tõrjuda on inetu," ütles Gräzin. "Ma arvan, et Tralla ei mõelnud seda ka nii halvasti. Ma märkasin, et neljal korral katkestati," lisas ta.

Gräzin soovis saates viidata piiblis sellele kohale, mis olnud kõige tähtsam kirjanik Fjodor Dostojevskile.

"Piiblis on üks koht, kus öeldakse, et ärge olge leiged; olge kuumad või külmad; olge poolt või vastu; olge rõõmsad või kurvad, aga ärge olge keskel, ükskõiksed. See on täiesti süütu lause. Üritasin mitu korda öelda seda, aga ei tohtinud. See on ju minu poliitiliste vaadete olemus: ole sa poliitikas vasakul, ole sa paremal, ole sa üleval, ole sa all, aga ära ole ükskõikne," seletas Gräzin.

Gräzin paljastas ka, et ta vestles eile Euroopa Demokraatide ja Liberaalide Liidu (ALDE) fraktsiooni esimehe Guy Verhofstadtiga, kes rõhutas oma tänases kõnes Euroopa kristlikke juuri.

"Kuna ma temaga eile rääkisin ja ütlesin, et ei ole ju Euroopa väärtusi väljaspool kristlust, siis täna oma Ungari-vastases kõnes rõhutas ta Euroopa kristlikke juuri. Muide, esimest korda elus! Nii palju on siis must kasu olnud, et ALDE ütles kristlikud väärtused täna ära. Ma olen selle üle... mitte uhke, aga väike sammuke ju ikka! Nad räägivad alati Euroopa väärtustest, aga täna mainis ta kristlikke väärtusi kolm-neli korda. Kuna ta on minu teada vahepeal rääkinud ainult Prantsuse presidendiga, siis ma arvan, et järsku ta kuulas mind. Ma arvan, et see oli esimene ja viimane kord, rohkem ta seda ei tee," naeris Gräzin.