Ivi EenmaaFoto: Alar Truu
Tele
11. september 2018, 21:39

Ivi Eenmaa peletab viletsat tuju valju muusikaga: keegi ei ole veel kaebama tulnud

Saates "Ringvaade" käis külas 25 juubelit tähistava Eesti Rahvusraamatukogu grand old lady Ivi Eenmaa, kes meenutas aega, mil ta direktori ametit pidas.

Eenmaa rääkis saates, et oma osa raamatukogu valmimisel oli kindlasti Eesti Televisioonil kuigi naine arvab, et siiani ei ole hoone veel valmis.

Saatejuht Marko Reikop päris endise direktori käest, miks selline "puine" eriala nagu raamatukogundus omal ajal sai valitud, mille peale Ivi vastas, et tegemist on sügavalt humanitaarse erialaga. "Astrofüüsikut poleks minust kunagi saanud ja mulle meeldisid humanitaaralad. Samas ei ole raamatukogundus ka filoloogia, kus peab tuimalt tuupima," avaldas naine arvamust.

Eenmaa kummutas maha ka arvamuse, nagu digitaalajastu ei vajaks raamatukogusid. "Lisaks on selline oluline kultuuriline mõiste nagu rahvusmälu. Kõik, mis seondub kirja ja sõnaga, on see kultuuriloo seisukorras oluline."

Ivi Eenmaa, kes oli saatesse toonud kolm enda lemmikraamatut avaldas, et kodus leidub tal raamatuid ligi 10 000. Kui võiks arvata, et endine raamatukogu direktor leevendab enda halli tuju raamatute seltsis, siis Eenmaa avaldas, et tema hingepalsam on hoopis muusika. "Kui mul on vilets tuju, siis ei ronigi ma kohe raamatute juurde. Sellisel juhul on variante palju. Üks nendeks on see, et panen head muusikat - ja kõvasti. Siiani ei ole keegi naabritest kaebama tulnud. 

Ivi Eenmaa oli Eesti Rahvusraamatukogu peadirektor aastatel 1991–1998. 

Täispikk saade on järelvaadatav SIIN.