Rein LangFoto: Teet Malsroos
Tele
11. september 2018, 20:23

ETV vastab Rein Langi nurisemisele: õnneks on meie vaataja niivõrd haritud, et teeb vahet dokumentalistikal ja fiktsioonil (16)

"Sarjade "Katariina" ja "Katariina. Tähelend" näol on tegemist ajalooliste draamasarjadega ning draama mõiste tähendab alati fiktsiooni," ütleb ETV peatoimetaja Marje Tõemäe vastuseks poliitikule ja meediapersoonile Rein Langile, kes nimetas sarja Vene propagandaks ning ei mõistnud, miks ERR Eesti maksumaksja raha eest seda näitab.

"Fiktsioon loob võimaluse dramaturgiaks, kus esiplaanile mängitakse pigem karakteri ja inimsuhete areng kui ajastu ajalooline täpsus," selgitab Tõemäe. "Lisaks soravale dramaturgiale on antud sarjade suureks eeliseks ajastutundliku atmosfääri loomine."

"Õnneks on ETV vaataja niivõrd haritud, et teeb vahet dokumentalistikal ja fiktsioonil ning oskab hea draama puhul hinnata loo jutustamise oskust," on peatoimetaja kindel ja lisab, et ETV valib sisseostetavaid sarju väga põhjalikult. "Kõik võimalikud kandidaadid vaadatakse läbi nii ekspertide kui ka testgrupi poolt. Antud sarjad olid ETV vaatajate poolt väga armastatud."

Lang väljendas oma imestust septembri alguses Kuku raadio saates "Olukorrast ajakirjanduses", nagu ERR näitaks Vene propagandat. Ta kirjeldas, et "Katariina" näol on tegemist kostüümidraama tüüpi seriaaliga, mille taolisi vorbitakse ka Inglismaal ja Prantsusmaal. Kõige enam sarnaneb "Katariina" Langi meelest inglaste "Victoriaga", mis pretendeerib mingisuguse ajaloolise narratiivi käsitlemisele.

"Katariina Suure teleseriaalil ei ole mitte mingit pistmist ajalooga," kinnitas Lang ja lisas, et selle mõistmiseks piisab sellest, kui lugeda läbi paks raamat nimega "Romanovid". Küll aga nentis Lang, et suur osa eestlastest seda ajaloolist raamatut tõenäoliselt kunagi läbi ei loe ning jäävadki uskuma, et "Katariinas" kujutatu vastab sajaprotsendiliselt tõele.