Johannes TrallaFoto: Erki Pärnaku
Tele
11. september 2018, 15:20

ARVUSTUS | Lõpuks on ETVs debatt, mis on debati nime väärt (vist!) (40)

Euroopast koju naasnud saatejuht Johannes Tralla suutis koos poliitiku Igor Gräziniga vaatajateni tuua väitlussaate, milles oli teravust, konkreetsust ja sisu, mis muutis telesaate „Esimene stuudio“ Eestis ainulaadseks ja annab julgust loota, et see võiks kujuneda uueks normiks.

„Teeme nii, et mina küsin…“ ja „Te ei vastanud küsimusele“ on kaks fraasi, mida olen ETV arutelusaateid vaadates oodanud nüüdseks juba aastaid, just saatejuhi suust.

Lisaks muidugi seda, et mõnel rääkijal mikrofon kinni lülitataks ja ta saatest minema suunataks, sest jutt, mis kas kaunite või kurbade silmade alt vaatajani liikus, oli teemast täiesti mööda. Selleni Tralla minema ei pidanud ja polnud ka põhjust, sest üldjoontes suutis ta fookust hoida, kuigi vastane on hea ja kaval rääkija, kes tunneb kõne peensusi.

Olgu siinkohal mainitud, et olen korra pidanud isegi Igor Gräziniga publiku ees väitlema, juba paljude aastate eest Vanemuise kontserdimajas teemal, et kas ägedam on Miina Härma või Hugo Treffneri gümnaasium. Miina Härma lõpetanud Gräzin toetas Hugo kandidatuuri.

Seega. Gräzin on nupukas mees, selles pole kahtlustki. Küll ma kahtlen, kas keegi teine peale Tralla oleks suutnud talle üldse vastu astuda, sest Euroopa asjadest teadlikke inimesi kodusel ajakirjandusmaastikul nii kergelt ei leia. Mina igatahes poleks osanud. Selle tunnistamine viib meid aga väitlussaadete üldise probleemini – ajakirjanduse poolelt lähevad liiga sageli tulle inimesed, kes pole rääkijatega võrdselt või paremini informeeritud.

See on probleem, kuigi ületatav, kui suuta hoida fookust ja pidada kinni reeglist, et mokalaata ja jauramist ei taluta. Kahjuks talutakse liiga palju.

Nii jääb vaid soovida, et Tralla teravus säiliks ja liiguks üle teistelegi.

Teised kaks saadet jäid tagasihoidlikumaks.

Andres Kuuse avasaade Jaak Aaviksooga oli huvitav, kuid fookus liikus ühest kohast teise ning lõpuks (22-minutilise saate viimased kuus minutit) täiesti kõrvalistele teemadele (nt lasteaedade keeleõpe või valimistulemused), kuigi algne pilk pöörati kõrgharidusele ja sealsetele probleemidele. Kui Kuusk oleks kogu saate üles ehitanud ideele, et ülikooli diplomeid jagatakse Eestis liiga palju (kuigi seda, et väite puhul on tegemist provokatsiooniga, ei pea saatejuht nüüd küll eraldi rõhutama), oleks andnud kogu vestlusele tugeva raami. 22 minutit on pööraselt lühike aeg, et rääkida kuuel erineval teemal ja seda sisukalt.

Anna Pihli vastas istusid kaitsepolitsei peadirektori asetäitja Martin Arpo ja kaitseväe juhataja Riho Terras ning teemaks riigireetmine. Pihli jaoks uus roll ja kui jätta kõrvale sõjavägi või kaitsevägi ehk sisulised keelevääratused ning mõned olukorrad, kus saatejuht lasi endast üle rääkida, võinuks kruvisid julgemalt keerata.

„Esimene stuudio“ on ETV eetris teisipäeviti, kolmapäeviti ja neljapäeviti kell 21.45. Täna on stuudios on Artur Talvik ja Igor Taro ning neid küsitleb Andres Kuusk.

Hinded avasaadetele:
Andres Kuusk vs Tallinna tehnikaülikooli rektor Jaak Aaviksoo (5 punkti) [vaata saadet]
Anna Pihl vs kaitsepolitsei peadirektori asetäitja Martin Arpo ja kaitseväe juhataja Riho Terras (7 punkti) [vaata saadet]
Johannes Tralla vs poliitik Igor Gräzin (10 punkti) [vaata saadet]