Sinisalu, Ilves, Kaljurand räägivad oma kogemustest vene luurega.Foto: Kanal 2/ "Radar"
Tele
11. september 2018, 14:19

Täna „Radaris“: spioonikooli ABC, Insta-staarid häkkeri küüsis ja kolm korda enesetappu üritanud naine

Tänane "Radar" toob ekraanile kolm lugu: end kolm korda tappa üritanud neiu räägib sellest, kuidas ta tegelikult elu armastab, Eesti Instagrami tähed jäid ilma oma kontodest ja pidid häkkerile lunaraha maksma ning kuidas saab võõrriigi teenistus inimest oma huvides tööle panna?

"Minu lugu on see, et olen proovinud kolm korda ennast tappa. Pääsesin juhuste kaudu," ütleb tänases saates 19-aastane Triin-Mary Raudkivi.

"Enesetappudest tuleb meedias rääkida. Jah, noored võivad selle peale siis rohkem mõelda, aga kui inimene räägib südame pealt ära, et tal on halvad mõtted peas, siis jõuab abi temani kiiremini," kommenteerib Triin-Mary meedia vaikivat kokkulepet, et üldiselt enesetappudest ei räägita.

Sama kinnitab ka kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa: "Uuringud ütlevad, et sellest on tuge kui kuulda teiste inimeste lugusid sellest, kuidas on tuldud toime eluraskustega."

 Foto: Kanal 2/ "Radar"

---

Tänases "Radaris" räägivad kohalikud sotsiaalmeediamõjutajad Katrikats (Katri Palm), Paljas Porgand (Merilin Taimre) ja Sandra Raju, kuidas nad oma Instagrami kontost ilma jäid ja selle tagasisaamiseks häkkerile lunaraha olid sunnitud maksma.

Selle suve alguses said nad kõik õngitsuskirja häkkerilt, kes nimetas end Anastassia Smirovaks. "Anastassia kirjutas mulle koostööpakkumise, mis oli suunatud ühele riidebrändile," kirjeldab Sandra Raju kogu saaga algust.

"Ma ei kliki kunagi niisama mingile lingile, aga see oli täiesti tavaline Instagrami link ja see viiski täiesti tavalisele Instagrami lehele," lisab Merilin Taimre, kes on tuntud ka kui Palja Porgandi blogi autor.

"Ma mõtlesin, et maru kahtlane, kuid plaanisin sellele meilile ikkagi hiljem vastata. Aga 30 minutit hiljem oli juba hilja, sest siis ma enam oma kontosse sisse ei saanud," kirjeldab Katri Palm.

Foto: Kanal 2/ "Radar"

---

"Radar" uuris möödunud nädala riigireetmise juhtumi raames spetsialistidelt, kuidas aru saada, et võõrriigi teenistus soovib sind oma huvides tööle panna ning sundida Eesti riiki reetma.

Kapo peadirektor Arnold Sinisalu tõdes, et ükski juhtum ei kordu uuesti, need kõik on väga spetsiifilised ja erilised. "Võib olla santažeerimist, kompromiteerivaid materjale, aga ka see võib olla esitatud pigem meeldivas toonis. On olnud selliseid juhtumeid, kus mõni noorem inimene on mõnel välisreisil seksuaalsuhteid loonud, hommikul tulevad aga härrasmehed juurde ja ütlevad, et vot sul oli siin öösel selline juhtum, sa vägistasid naise," tõi Sinisalu näite ka Eesti inimestega juhtunu kohta.

Kui lüüa Eestis kokku kõigi nende ametite töötajad, kes võiksid Vene luurele huvi pakkuda, siis tuleb neid ühtekokku 10 000. Sama palju on Keilas või Haapsalus elanikke.

"Võime rääkida julgeolekuasutuste töötajatest ehk Välisluureamet, Kaitsepolitseiamet. Kindlasti kuuluvad huviobjektide hulka kõik Kaitseministeeriumi ja Kaitseväe töötajad, kaitseministeeriumi haldusala üldse laiemalt. Loomulikult ka Välisministeeriumi ja Siseministeeriumi töötajad," loetles Sinisalu.

Milliseid värbamisnippe kasutatakse, kas näiteks president Toomas Hendrik Ilvest, suursaadikut ja endist välisministrit Marina Kaljuranda ning riigikogu väliskomisjoni esimeest, staažikat poliitikut Marko Mihkelsoni on püütud värvata, vaata täna õhtul kell 20.00 Kanal 2-s algavas saates "Radar".