Harvey WeinsteinFoto: AP/Scanpix
Tele
11. september 2018, 12:17

Harvey Weinsteini ohvrid rääkisid oma jubedatest kogemustest: kui katsuda ei tohi, ehk näitad siiski rindu? (6)

Filmimoguli ja kunagi Hollywoodi ühe mõjukama inimese Harvey Weinsteini pikalt varjatud teod toodi päevavalgele eile ETV-s linastunud BBC dokumentaalis. Mitmed naised rääkisid oma jubedatest kogemustest produtsendiga, kes neile vägivaldselt seksuaalseid akte peale surus.

Weinsteini süüdistab seksuaalses ahistamises, ründamises ja vägistamises üle saja naise. Weinsteini käitumine sai kesta aastakümneid, selle aja jooksul suutis ta tutvusi ja mõjuvõimu kasutades summutada seksuaalse ahistamise süüdistusi.

Kui end katsuda ei lase, ehk näitad siiski rindu?

Dokumentaalis rääkisid detailselt oma judinaid tekitavad lood Weinsteinist näitlejannad, tema firmas töötanud naised ning modellid.

Näitlejanna Katherine Kendall tunnistab, et pärast esimest kohtumist Weinsteiniga, oli tal tunne, et mees võtab ta enda hoole alla. Produtsent kutsus ta filmirolli prooviesinemisele ja saatis talle oma autojuhi järele. „Kohale jõudes sain aru, et see polegi filmirühmaga proovivõte, vaid lihtsalt filmi vaatamine. Ma mõistsin, et mind on õnge võetud. Ma tahtsin lahkuda ja ta ütles, et viib mind ise koju. Me peatusime tema maja ees ja ma läksin oma parima äratundmise vastu üles. Seal oli meil tunnine vestlus filmidest ja raamatutest. Ta justkui tundis mu eelistusi,“ tõdeb näitlejanna. Kuid kui ta soovis lahkuda, läks Weinstein teise tuppa ja tuli tagasi hommikumantliga, mis oli eest lahti.

„Ma ei hakanud lähemalt vaatamagi, ma olin nii rabatud. Seal polnud mingit õrnutsemist, vaid ainult tönts kohmakas lause: „Kas sa teed mulle massaaži?“, ma ütlesin ei ja ta vastas, et paljud inimesed teevad,“ üritas Weinstein end siiski peale suruda. „Mina ütlesin, et tunnen end ebamugavalt, ja mingi hetk ta lausus: „Kui sa end suudelda ega katsuda ei lase, siis tõstad ehk vähemalt särgi üles ja näitad oma rindu?“ meenutas Kendall. Seejärel lahkus produtsent jälle, tulles seekord tagasi alasti. „Ma mõtlesin, et nüüd tuleb kallale, ja teadsin sel hetkel, et mul ei pruugi pääsu olla.“ Õnneks pääses näitlejanna siiski minema. Kuid ta ei julgenud juhtunust kellelegi rääkida, kartes, et Weinstein hakkab talle kaikaid kodaratesse loopima.

Weinstein on Kendalli süüdistused ümber lükanud, väites, et naine tahab süüdistustega vaid raha välja pressida.

„Ära muretse, ma ei käsi sul imeda.“

Lisaks näitlejannadele meeldisid Weinsteinile modellid. Ta ehitaski oma elu üles nii, et tal oleks alati ligipääs naistele.

2014. aastal modellikarjääri alustanud Kadian Noble kohtas Cannesi festivalil Pariisis, hotellis Majestic. Produtsent astus neiule ligi ning kutsus ta enda tuppa Noble’i esitlusvideot vaatama.

„Me läksime üles tema sviiti ja ta palu mul diivanile istuda. Ta vaatas mind ja lausus: „Ma tahan teada, kas ma sulle väga meeldin.“ Ma küsisin: „Mis mõttes?“, ma olin suures segaduses, sest mõtlesin, mida ta ometi tahab. Ta haaras tugevalt mu käest, hoidis kõvasti kinni ja talutas mu vannituppa…,“ meenutab modell.

Kadiani sõnul ründas Weinstein teda seksuaalselt. „Ta rebis mu kleidi maha, mul ei olnud rinnahoidjat seljas. Ta mudis mu rindu ja hoidis mind tugevasti kinni. Ma püüdsin vastu hakata ja ütlesin ei. Ta küsis, miks, ja käskis lõdvestuda. Ta hõõrus selja tagant jalaga mu vagiinat, surudes põlve mu jalge vahele. Siis pööras mu ümber, tegi püksiaugu lahti, võttis peenise välja ja ütles: „Ära muretse, ma ei käsi sul imeda.“ Ta hakkas masturbeerima ja sundis mu kätt kaasa aitama, kuni purskas kogu vannitoa põranda täis. Siis astus ta üle selle välja, nagu poleks midagi juhtunud. Selline oli meie hetk hotellis Majestic 2014. aasta mais,“ meenutas modell pisarsilmil.

Weinstein vastas süüdistustele, seades taas kahtluse alla ohvri motiivid, öeldes, et naine taotleb rahalist hüvitist.

Ohvreid sunniti vaikima konfidentsiaaluslepingutega

Filmimogul suutis oma tegusid varjata, kuna ohvritega käisid läbirääkimised ning neile pakuti raha, et nad oma süü kinni hoiaks. Neil paluti allkirjastada konfidentsiaalsusleping.

Weinstein on tunnistanud, et ta on silunud 30 aasta jooksul ära üheksa ahistamissüüdistust. Kokkulepped ohvritega aitasid tal neid vaigistada, Weinstein võttis ohvrite kinnimaksmist ärikuluna. Mõistes, et ta suudab lepingutega vaikimise osta, sai ta aru, et tal pole midagi karta, kui jätkab samas vaimus.

Asi muutus 2015. aastal, kui New Yorgi politsei esimest korda Weinsteini uurima hakkas, pärast seda, kui 22- aastane Itaalia modell Ambra Battilana Gutierrez tema vastu süüdistuse esitas.

Weinstein kutsus modelli ärikohtumisele, kuid seal hakkas ta naise rindu kobama, üritas ta seeliku üles rebida ja naist suudelda. Gutierrez läks koheselt politseisse, kus koostati plaan: naine kohtub Weinsteiniga järgmisel õhtul ning salvestab nende vestlust salaja.

Politsei oli salvestuse üle õnnelik ning nad arvasid, et saavad Weinsteini vahele võtta. Kui politsei produtsendiga rääkima läks, eitas mees taas kõike. Weinstein palkas detektiivibüroo, et Itaalia modelli kohta kompromiteerivat infot leida. Naise kohta väideti, et tegu on prostituudiga ja väljapressijaga.

Prokuratuur pidas modelli pärast seda problemaatiliseks tunnistajaks ning öeldi, et lindistus ei tõenda kuritegelikku kavatsust. Süüdistust Weinsteinile ei esitatud. Mees pääses taas.

Kuid erinevad ajakirjandusväljaanded uurisid Weinsteini edasi. 2017. aastal üritas mees viimast korda olukorda päästa, kasutades kõiki tutvuseid, raha ja teeneid. Kuid oktoobris 2017 sai Hollywoodi avalikust saladusest üleilmne uudis.

Kolm päeva hiljem lasti produtsent omaenda firmast lahti ning New Yorgi peaprokurör algatas kriminaaluurimise. Weinstein aga loodab, et tema karjäär ei ole läbi ning ta loodab suure nimena naasta.

Hetkel uurivad võimud süüdistusi produtsendi vastu, mis ulatuvad tagasi 1980ndatesse. Weinstein on kõiki vägivaldse seksi väited tagasi lükanud.