40 000 aastat tagasi Siberis ringi kapanud varsakese maised jäänused võivad aidata ta liigikaaslased tagasi tuuaFoto: EPA / Scanpix
Maailm
10. september 2018, 20:18

NAGU VENE JURASSIC PARK? Siberi teadlased loodavad ürgaja loomad väljasuremisest tagasi tuua (15)

Venemaa ja Lõuna-Korea teadlaste koostöö tulemusena võib aastate pärast näha Maa pinnal liikumas taas mammuteid, koopalõvisid ja muid eelajaloolisi elukaid. Nii teadlased vähemalt loodavad, vahendab veebileht iflscience.com.

Venemaa plaanib Siberis Jakutski linnas avada ligi 6 miljonit dollarit maksva teaduslabori, kus Vene teadlased koos lõunakorealastega uurimistööd tegema hakkavad. Täpsemalt on plaanis tegeleda geeniteadusega ning uurida loomi, kes praeguseks ammu välja surnud, ent kunagi Siberi steppides ringi tatsusid.

Mammutid, koopalõvid, karvased ninasarvikud ja mitmed liigid metsikuid hobuseid võivad vähemalt teoreetiliselt aastate pärast tulevikus taas ringi liikuda. Teadlased on positiivselt meelestatud: loodetavasti õnnestub väljasurnud liigid taas ellu tuua. Kuidas aga ürgaja metsikud elukad tänapäeva kliimatingimustes hakkama saaksid, eks saab näha.

Siberi külm kliima on ajaloos aidanud sealtkandist leida paljude eelajalooliste loomade jäänuseid ja luustikke, kuna krõbedas külmas ei lagune need nii kergesti ära. Vaid õige hiljuti avastasid teadlased Jakuutias täielikult säilinud 40 000 aastat tagasi elanud hobuvarsa surnukeha. Eelmisel aastal leiti seal kahe koopalõvipoja jäänused, samuti täiuslikult säilinud.