Iisraelile Eurovisioni võidu toonud lauljanna Netta. Foto: Keit Paju
Üritused
10. september 2018, 15:28

Staarid nõuavad Iisraeli Eurovisioni boikoteerimist (16)

Ligi 150 tunnustatud kultuuritegelast, nende seas näiteks tipprežissöörid Aki Kaurismäki, Ken Loach ja Mike Leigh ning muusik Brian Eno, nõuavad järgmisel aastal Iisraelis korraldatava Eurovisioni lauluvõistluse boikoteerimist.

"Meie, allakirjutanud artistid Euroopast ja mujalt, toetame Palestiina artistide siirast palvet boikoteerida 2019. aasta Eurovisioni lauluvõistlust, mille korraldab Iisrael. Kuni palestiinlased ei saa nautida vabadust, õiglust ja võrdseid õigusi, ei tohiks toimuda tavapärast läbikäimist riigiga, mis keeldub neile elementaarseid õigusi andmast," seisab Briti lehe The Guardian vahendatud üleskutses.

Kirjale on teiste seas alla kirjutanud "Doktor Živago" näitlejanna Julie Christie ja Pink Floydi staar Roger Waters, Soome akordionivirtuoos Kimmo Pohjonen ja "Igitee" täht Tommi Korpela, Norra muusikud Mari Boine ja Nils Petter Molvaer ning legendaalsed iiri lauljannad Mary Black ja Mary Coughlan, aga ka Kanada kirjanik Yann Martel ("Pi elu") ja "Vagiina monoloogide" autor Eve Ensler USAst.

Allakirjutanute hulgas on ka kuus Iisraeli kultuuritegelast: muusikud Aviad Albert, Michal Sapir, Ohal Grietzer, Yonatan Shapira ja Danielle Ravitzki ning kunstnik David Opp. 

"14. mail, mõned päevad pärast Iisraeli Eurovisioni-võitu, tappis Iisraeli sõjavägi Gazaz 62 relvastamata palestiinlasest protestijat, nende seas kuus last, ja vigastas sadu, enamikku neist lahingulaskemoonaga," meenutab üleskutse, lisades, et Amnesty International on Iisraeli põhimõtte tulistada tapmise või sandistamise eesmärgil hukka mõistnud. Ka Human Rights Watch nimetas toonast veresauna ebaseaduslikuks ja kalkuleerituks. 

Allakirjutanute arusaamist mööda on Euroopa Ringhäälingute Liit (EBU) nõudnud, et Iisrael leiaks lauluvõistluseks paiga, mis lahkarvamusi ei tekitaks. "EBU peaks Iisraelilt korraldamisloa üldse ära võtma ning viima lauluvõistluse mõnda teise, inimõiguste poolest parema olukorraga riiki."