Sandra ja Jalmar VabarnaFoto: Teet Malsroos
Tele
9. september 2018, 10:43

VIDEO | Sandra Vabarna: ma ei tunne end vähem naisena, et Villem keisrilõikega sündis (95)

"Kui ütlesime seda osadele lähedastele, siis osad said asjast kohe aru, aga teised tegid igasuguseid nägusid ja ütlesid, et see on ju nii ohtlik," rääkisid Sandra ja Jalmar Vabarna saates "Hommik Anuga", et otsustasid kodusünnituse kasuks.

Kodus võib sünnitada ainult teatud aja ning Villem otsustas tulla viimasel lubatud kodusünnituse päeval. "Sünnitasime rõõmsalt 24 tundi kodus, Jalmar praadis kotlette ja mina koristasin. Üks hetk olin mina vannis ja ootasin. Lisaks sünnitoetajale tuli ühel hetkel ka ämmaemand ja ütles, et hääled on juba sellised, et beebi võiks tulla."

Siis tuli aga välja, et sünnitustegevus polnud piisavalt edasi läinud. "Kuna mina olin öö otsa magamata, otsustasime, et läheme ikkagi kliinikumi, kuna pikk protsess on veel ees. Kliinikumis läks veel oma 12 tundi, kui Villem ikkagi ei otsustanud tulla. Ootasime ja ootasime, tegime kõik, mis saime. Lõpuks oli Villemi otsus tulla erakorralise keisrilõikega," avaldab naine.

"Pärast seda ei ole minul tunnet, et oleksin vähem sünnitanud või oleksin vähem naine," ütleb Sandra ausalt. "Tean oma ringkonnastki inimesi, kes pärast keisrilõiget tunnevad, et nad ei saanud hakkama või on vähem naised, et nad ise ei sünnitanud. Mul ei olnud seda tunnet, vastupidi, mul oli lõpuks tohutu energialaeng."

Sandra astus aga juba neli päeva pärast Villemi sündi lavale. "Tundsin enne ja ka pärast sünnitust, et tahan seda teha. See ei olnud näitamine, et vaadake, ma nüüd suudan seda teha. Tundsin, et tahan seda teha värske ema, naise ja artistina. Loomulikult katsetasime, kas see on võimalik. Jalmar tõi teisel ööl kõik minu pillid ja katsetasin läbi, kas olen võimeline mängima. Keegi ei taha laval näha inimest, kes suudab vaevu laulda," meenutab Vabarna.

"Villemiga oli kõik korras ja suutsime meeskonnaga ajastada nii, et mina olin Villemist reaalselt eemal kaks tundi. Ta oli kõrval korteris ja magas. Ajastasime nii, et ta sai enne süüa ja kui jõudsin pärast kontserti kohale, siis ta jälle ärkas. Need, kes kartsid, et ma hülgasin lapse, siis beebid magavad väiksena tegelikult väga pikalt. Loomulikult, kui mina või Villem oleksime end 24 tundi enne kontserti halvasti tundnud, oleksime need ära jätnud," selgitab Sandra, miks otsustas juulis koos Trad.Attack!'iga esineda nii Sweet Spotil kui Viljandi folgil.

Raseduse ajal otsustas Sandra hüpnosünnituse kasuks. "Graafikud ei lubanud üheski perekoolis käia ja hakkasin guugeldama ning jõudsin kuidagi hüpnosünnituse lehele. Lugesin, et tegu on filosoofiaga, kus öeldakse, et beebidel on õigus sündida pehmesse, sooja ja sõbralikku keskkonda. See filosoofia mulle meeldis."