Jüri PihelFoto: MATI HIIS
Tele
8. september 2018, 18:53

Jüri Pihel: saatejuhil on ainult üks jumal – see on publik (2)

„Hea saatejuht hoiab ohje oma käes! Mitte ei kommenteeri jalgpallimatši ega loe maha teksti, mille toimetaja öösel unise peaga valmis kirjutas,“ analüüsib meediaõppejõud ja teleekspert Jüri Pihel hea saatejuhi omadusi.

„Saatejuht paneb asjad liikuma ning määrab saate rütmi ja tonaalsuse. Saatejuhi roll, muidugi olenevalt saate žanrist, on väga suur,“ räägib ta, lisades, et ta võiks seda teemat analüüsida tunde. Saatejuhi hädavajalikud omadused ja oskused on Piheli sõnul keskendumine, täpsus, kiire reaktsioon muutuvatele olukordadele ning vestluspartneri mõtetele ja tegudele.

Jüri sõnul peab saatejuht esmajoones suutma pööraselt keskenduda. „Ta suudab jälgida ühest küljest seda, kuhu ta tahab saate välja viia ja kõiki muutujaid selle juures: mida inimesed talle vastavad, kes uksest sisse astuvad, kuidas režii töötab, mis uut informatsiooni saate jooksul tuleb. Saate jooksul kõik muutub kogu aeg, eriti kui on palju esinejaid,“ selgitab Pihel.

„Saatejuhil on ainult üks jumal – see on publik,“ jätkab Pihel. „Saatejuhil ei ole muud eesmärki, kui teenida auditooriumi. Ta esitab küsimusi publiku nimel, kutsub külalisi ja saadab neid minema publiku pärast. See annab talle õiguse küsida ja olla vahel karm, vahel liiga uudishimulik, sest ta küsib neid küsimusi, kutsub neid inimesi ja teeb neid asju, mis publikut tegelikult huvitavad. Kui saatejuht teenib publikut, on kiire reaktsiooniga, eesmärgikindel ja hea kontsentratsiooniga, on ta juba hea saatejuht.“

Loe täispikka lugu siit.