MITU VÕIMALIKKU KOHTUASJA: Peale kahe sissetungimise eest algatatud kriminaalasja võib Lusti oodata kohtutee ka kupeldamisskandaali kistud Iraj Zandi asjus.Foto: Martin Ahven
Eesti uudised
7. september 2018, 22:35

Kupeldamisskandaali kistud ärimees Iraj Zand ja jurist Reimo Mets lähevad Katrin Lusti vastu kohtusse (78)

„Kuuuurija“ saatejuht Katrin Lust on koos võttemeeskonnaga kahtlustatav kahes eluruumi tungimise juhtumis ning saadetakse seetõttu tõenäoliselt kohtu ette. Nüüd on lubanud „Kuuuurija“ kohtusse kaevata ka ärimees Iraj Zand, kelle Lust möödunud aasta lõpus kupeldamisskandaali tõmbas. Zand teeb koostööd jurist Reimo Metsaga.

Möödunud aasta oktoobris paljastas Katrin Lust ühes Põhja-Tallinna ühiselamus tegutsenud kassivabriku, mille tõukasside pähe müüdud kiisud olid haiged ja surid vaid mõni nädal hiljem. Loo tegemise ajal läks „Kuuuurija“ saate võttegrupp ajakirjandusliku eksperimendi käigus korterisse. Pärast seda algas korteri kasutajate ja võttegrupi vahel tüli. Kohale kutsuti politsei. 

Pressinõukogu arutas korteris olnud Oksana Zuiko kaebust 30. oktoobril 2017 eetris olnud „Kuuuurija“ kohta, aga leidis, et head ajakirjandustava ei rikutud.

Teine süüdistus puudutab mullu septembris eetrisse läinud saadet, kus Lust kõneles seksuaalkurjategijate võrgustikust. „Kuuuurija“ läks kaasa pedofiiliaohvrist noormehega, kes koputas enda väidetava ärakasutaja K. uksele ning läks korterisse.

Mõne aja pärast saatis noormees Lusti telefonile SMSi ja palus abi. Võttemeeskond läks ja koputas K. uksele. Nad kinnitavad, et pärast ukse avamist palus K. nad korterisse tulla, et naabrid jutuajamist ei kuuleks. Kõike filmiti ning Lust ja tema meeskond olla avastanud korterist kaks avatud arvutit, milles nende kinnitusel oli pornograafiline materjal. Saate tegijad väidavad, et K. seepeale nende lahkumist ei nõudnud ega kutsunud politseid.

Lust väidab, et K. ja kassivabriku pidajate Zuikode huve kaitseb jurist Reimo Mets, kes püüdis takistada ka K.d kujutava saatelõigu eetrisseminekut. 

Mets riputas neljapäeval sotsiaalmeediasse foto, millel ta poseerib koos ärimehe Iraj Zandiga ja kommenteerib, et peeti strateegilist kohtumist. 

Zandil on tõepoolest põhjust Lusti peale viha pidada, kuna möödunud aasta lõpul vedas „Kuuuurija“ härra kupeldamisskandaali, süüdistades teda noorte naiste vastu tehtud inetutes tegudes. Zand raius nagu rauda, et tema pole kedagi vägistanud ega kupeldanud, ja lubas laimajad väljaspool Eestit kohtusse kaevata.

Lust kahtlustab, et Zand võib aidata K.  ja Zuikode õigusabi kulusid kanda. „Jääb nagu mulje, et selle finantsilise poole taga K. ja Zuikode kaitsmisel võib olla härra Zand,“ ütleb Lust. Reimo Mets kinnitab, et kaitseb tõesti Zuikosid, kuid K.d ta enam ei esinda. Mets teatas juba möödunud aasta septembri algul, et kliendisuhe tema ja K. vahel on lõppenud. Kohtumist Iraj  Zandiga Mets ei kommenteeri, viidates info konfidentsiaalsusele.

„Ma pean alati oma lubadusi,“ vastab Iraj Zand küsimusele, kas tal on endiselt plaanis „Kuuuurija“ kohtusse anda. Küsimusele, kas nad lähevad Lusti vastu koos Reimo Metsaga, vastab ta jaatavalt, kuid rohkem üksikasju ei avaldanud.