Ivo LinnaFoto: Erki Pärnaku
Tele
7. september 2018, 22:06

Ivo Linna juhitud „Reis ümber Eesti” retkele kaasa ei kutsu (67)

ETV-s alustas Ivo Linna juhitud mälumängusaade "Reis ümber Eesti". Kuigi kõigile eestlastele tuttav laulja annab oma parima, ei veena saade ootusärevalt järgmist nädalalõppu ootama.

"Reis ümber Eesti" on meelelahutuslik kogu perele mõeldud mälumängusaade, mis keskendub igas osas ühele Eesti maakonnale. Esimest osa alustati Eestimaa südamest ja ette võeti Järvamaa. Saatesse olid külla kutsutud maakonnaga seotud inimesed Madis Aesma, Sven Lõhmus ja Ragne Pekarev, kes pidid vastama 15 Järvamaaga seotud küsimusele. Etteruttavalt võib öelda, et väga otseselt kõik küsimused Järvamaaga ikkagi seotud ei olnud (nt "Millise hobujõul töötava leiutise kallal töötasid Ameerika insenerid 19. sajandi alguses?"). Külalistele anti ülesandeks võtta kaasa ka midagi, mis neile Järvamaaga seostub. Aesma tõi stuudiosse näiteks tüki asfalti, põhjendades valikut sellega, et enamikele inimestele seostub Järvamaa Tallinna-Tartu maanteega.

Saate algus – ja nagu hiljem selgus, siis ka stuudio – tekitasid hirmsasti 90ndate algusaegade tunde. Võib-olla on see vanemale generatsioonile mõnus äratundmisrõõm, aga minus tekitas saate graafika ja stuudio (rändrahvamaja, nagu Linna seda iseloomustas) väga kõleda tunde. Stuudiosse oli asetatud pikk laud, mille ümber külalised koos Ivoga istusid. Laud oli täis head ja paremat, mida külalised saate ajal maitsta said. Selles lahenduses ma kindel ei ole, sest mind ajas muigama, kui Sven Lõhmus üritas pingsalt küsimusele õiget vastust mõelda, samal ajal kui Aesma tema kõrval süüa mugistas.

Kuigi Ivo tundus teleekraanil veidi närvis, oli teda siiski nauditav vaadata, sest saate edenedes Linna avanes ning oli vaba ja muheda olekuga. Sama ei saa aga öelda püstolreporter Pille Riini kohta, keda kehastas Liisa Pulk ning kelle ülesandeks oli rääkida maakonna värvikamatest faktidest ning teha kohalikega juttu. Naine üritas küll väga peenelt vaimukas olla, aga paraku minule see ei mõjunud. Tutvustus "Mina olen Pille Riin. Nagu Urmas Ott" tekitas juba pea kohale suure küsimärgi. Paradoksaalselt ei sobi selline nohiklik ja natukene ebalev tegelaskuju minu meelest mälumängusaatesse, olgu see nii meelelahutuslik kui tahes.

Saatesse on sisse toodud ka muusikaline pool, mille eest vastutab Ivo Linna lemmikansambel Supernova. Sel korral esitas Madis Aesma kaks lugu, millest üks pidi Järvamaaga seotud olema. Eeldan, et seega on igas saates mõni laulja, kes sama ülesande saab. Kuigi minu arvates võinuks muusikaline osa olemata olla, oli see igatahes paremini lahendatud kui saates "Me armastame Eestit", kus oli lihtsalt piinlik vaadata, kuidas avaliku elu tegelased lugude ajal ainult suud maigutasid ning sõnu ei teadnud.

Kuigi enda kodumaakonna osa kavatsen uudishimu tõttu vaadata, siis ülejäänud reisi mööda Eestimaad ma tõenäoliselt reedeõhtuti ette ei võta.