Blogid
7. september 2018, 12:30

Kuidas eurorong taheti kraavi ajada (2)

Oli pühapäev, 7. september 2003, kui kella kolme paiku pärastlõunal hakkas Haapsalust liikuma Res Publica ja Reformierakonna europropaganda rong. Ümmarguselt 300 inimesega taheti sõita Ristile, et seal ja vahepealsetes jaamades kutsuda inimesi minema Euroopa Liidu rahvahääletusele.

Raudtee oli vana, rong aeglane. Seda vedas raske suurte ratastega kaubaveovedur M62. Kiirus oli vaid 25 kilomeetrit tunnis, kuid umbes 15 kilomeetri pärast tundsid sõitjad tugevaid nõksatusi. Vedurijuht võttis kiirust veelgi maha, sest märkas teel takistusi. Kurjad käed olid rööbaste liitumiskohtadesse tagunud liiprinaelu. Kuni Palivereni katsid seitsmel kilomeetril rööpaid naelad ja muu metallikola.

„Oleks kergem rong olnud ja kiirus suurem, võinuks tõsine õnnetus tulla. Vedurijuht ütles, et naelad olid taotud peaga sõidusuunas, et tõstaksid rongi üles,“ ütles raudtee omanik Aarne Taal Õhtulehele. Ta oli kindel, et see polnud poisikeste temp: „Neil poleks selleks jõudugi olnud!“

Taal eksis. Kaitsepolitsei tegi „sabotöörid“ kindlaks paari päevaga. Üks poiss oli 13-, teine 14aastane. Alaealiste komisjon arutas nende asja novembris. Agaram tegelane pidi koolis 12 tundi ühiskasulikku tööd tegema ja jäi ema käendusele, vanem pääses hoiatusega.