Vaido NeigausFoto: erakogu
Inimesed
6. september 2018, 15:17

Vaido Neigausi ülestunnistus: enne Soome kolimist olin meeletus stressis! (10)

"Ma tunnen ennast siin olles täiesti uue inimesena," lausub laulja Vaido Neigaus, kes paar aastat tagasi seadis end sisse põhjanaabrite juures ega plaani kodumaale nii pea tagasi tulla.

Pool aastat tagasi alustas noormees ajaloo ja soome keele õpingutega, eesmärgiga ühiskonda rohkem sisse sulanduda.

"Tunnen, et mul on energiat asjadega tegeleda ja kui on seda energiat, siis tulevad ka uued ideed muidugi," räägib Vaido. Võrreldes Tallinnaga on naabrite elutempo oluliselt rahulikum. Omajagu aega võttis sellega harjumine. "Alguses oli hetki, kus vihastasin, sest  kõik oli nii aeglane," räägib Vaido. "Sest inimestel pole kuhugi kiiret. Nüüd olen sellega ära harjunud ja võtan ka ise asju oluliselt rahulikumalt," räägib mees.

Soome kolides mõtles Vaido omakeskis, et kui erinevad need riigid ikka olla saavad, aga üllatusmomente jagub noormehel küllaga. Nii toob ta näiteks sealsed hinnad või tänavapildi, mis on oluliselt vabam kui meil siin Eestis. 

"Kunagi mõtlesin ka, et kuna Soome on naaberriik, siis mis seal nii erinev ikka saab olla, aga nüüd siin elades näen seda erinevust," ütleb Vaido. "Hinnad on kindlasti laes, kuid siin tehakse ka väga häid pakkumisi. Viimati näiteks ostsin action-kaamera, mis maksis 99 eurot. Jalgratta sain pealekaubaks, tasuta! Eestis võib ilmselt sellest ainult unistada," naerab ta. 

Ka söökide osas on teinud Vaido tähelepanekuid, et põhjanaabrite juures võib kõhu oluliselt soodsamalt täis süüa. "See muidugi oleneb sellest, kuskohast osta," märgib ta. "Lidl ja S-Market on kindlasti odavamad kui K-Market ja Citymarket."

Kodust välja astudes paneb teda soomlane ikka ja jälle imestama oluliselt vabama riietumisstiiliga. "Ilmselt liiga ekstreemne minu jaoks, kuid inimesed on erinevad," on ta vaikselt sellega ära harjunud. Kui põhjanaabrite pealinnas jäävad inimesed silma julge eneseväljendusega riietuses, siis suhtlemisel on soomlased pigem kinnisemad. "Nad ei kipu väga sõbrustama," ütleb Vaido. "Kuid kui soomlast natuke saab tundma õppida, siis tegemist on vägagi heatahtliku inimesega," lausub mees. Kuigi Vaido ei soovi enda eraelu lahata, on tema elukaaslane teadaolevalt soomlane.

"Minul on soomlastega vähemalt head kogemused olnud, kuid kindlasti on ka neid kellele on öeldud “perkeleen virolainen” (kuradi eestlane - soome keeles. toim.)

 

Mees räägib, et mõned aastad enne Soome kolimist oli ta stressis ja tundis end kui maailmast ära lõigatud. Elukohamuutus andis talle uue hingamise. "Võin öelda, et olen mega õnnelik, sest sellist muutust mu ellu oligi vaja," lausub Vaido rõõmsalt. 

 

Seni ei ole Vaidot koduigatsus veel kimbutanud, kuna lähedastega saab suhelda erinevate kanalite kaudu. "Soome tulles alguses oli raske, sest kõik oli uus ja pidin kõige sellega kohanema, kuid otseselt igatsust mul ei ole," räägib Neigaus. "Tänapäeval on lihtne teha videokõne Facetime'is – nii saan oma ema või õdedega suhelda." Vaido ostis emale videokõnede jaoks eraldi iPhone'i. 

 

Selle aja jooksul on avatud loomuga noormees leidnud ka endale sõpru koolikaaslaste seas. "Tänu neile olen ma ka paremini kohanenud," arvab ta. "Kuna nad on kõik erinevast rahvusest, siis see kõik on väga huvitav. Minul ei ole kindlasti raske sõpru leida. Mäletan, et juba esimesel koolipäeval leidsin omale inimesed kellega suhelda ja võin öelda nüüd, et me oleme parimad sõbrad," on Vaido õnnelik.

 

Muusikat ei jäta!

 

Hiljuti andis Vaido välja ka enda värske muusikavideo "Just nii beib", mis on filmitud nii Soomes kui ka Tallinna kõrghoones asuva hotelli presidendisviidis. 

 

"See video pidi tulema tegelikult varem," räägib laulja, kes pidi õpingute ja eksamite tõttu video tegemise edasi lükkama. Tänaseks päevaks on Vaidol kirjas juba kolm stuudioalbumit.

 

Vaido, kes peab laulmist oma suureks kireks, ei karda tunnistada, et tal on muusika osas suured unistused. "Ma olen sellesse juba 9 aastat panustanud. Seega ma ei saa seda isegi mitte hobiks nimetada." Siinkohal tänab ta oma kuulajaid ja fänne. Kontserttuuri plaane Vaidol praegu ei ole mõttes, kuid esinemisi on ikka ette tulnud. "Olen olnud soojendusartist väga suurtele Vene artistidele," lausub ta salapäraselt.

 

Vaido Neigausi uusimat muusikavideot saab näha siin: