Foto: AP/Scanpix
Inimesed
6. september 2018, 13:41

Gwynethi firma peab tupemunade eest 145 000 dollarit trahvi maksma (2)

Gwyneth Paltrow' ilu- ja tervisefirma Goop on internetis müünud 66dollarilisi tuppe topitavaid mune, mis reklaami kohaselt peaksid tasakaalustama hormoone, reguleerima menstruaaltsüklit ning ennetama emaka allavajet ja põiepidamatust. 

Ovaalseks veninud pingpongipalli meenutavaid mune on kaht sorti: roosast kvartsist muna maksab 55 ja jadeiidist 66 dollarit. Goop kiidab oma kaupa Hiina õukonna rangelt valvatud saladuseks: munad olevat aidanud sealsetel kuningannadel ja konkubiinidel oma alakeha triksis-traksis hoida. Seega ootab munade kasutajaid särtsakas seksuaaelu, andis Goop mullu ilmunud artiklis mõista.

Gwyneth kiitis eelmisel suvel Jimmy Kimmeli telešõus, et läbimüük on võimas ning kunded kiitvat mune taevani. Ise polevat ta yoni-muna siiski kasutanud. 

Kuid California sünnitus- ja naistearst Jen Gunter kirjutas mullu laialdaselt tsiteeritud blogis, et poorse jadeiidiga võivad tuppe sattuda bakterid. Tagajärjeks võib olla bakteriaalne tupepõletik või hullemal juhul koguni toksilise šoki sündroom, mis võib tappa. Lisaks pole tupelihased arsti sõnul mõeldud tundide viisi kokku tõmbuma. Kui kõndida ja magada, muna tupes, võib tagajärjeks olla vaagnapiirkonna valu ning seksuaalvahekorra valulikkus. Ta soovitas teha tupelihaste treenimiseks hoopis nn Kegeli harjutusi.

Nüüd on kohus otsustanud: Goopi väited tupemunade kasulikkuse kohta on täielik pläma.

California toidu-, ravimi- ja meditsiiniseadmete rakkerühm kaebas filmistaari firma kohtusse, süüdistades neid teaduslikult põhjendamatute lubaduste andmises seoses tupemunadega ning väidetavalt depressioonivastase õieessentsiseguga Inner Judge. Sel teisipäeval jõudis Goop kohtuvälise lahendini ning nõustus maksma 145 000 dollarit trahvi, mis põhineb toodete läbimüügil Californias.

Munad jäävad Goopi netipoodi siiski alles, kuid nende reklaamiteksti tuleb kohendada. Firma on nõustunud munad klientidelt tagasi ostma. 

Varem on Paltrow langenud kriitika alla seoses tupe aurupuhastusega, mida ta oma fännidele soovitas.