"Me ei tee mingeid järeldusi rahvuste pinnal, see on täiesti lubamatu," kinnitas Jüri Luik. Foto: Alar Truu
Eesti uudised
6. september 2018, 12:44

Luik ja Ratas: riigireetmine ei sõltu rahvusest (62)

Peaminister Jüri Ratas ja  kaitseminister Jüri Luik kinnitasid neljapäeval viimast riigireetmisjuhtumit kommenteerides, et lojaalsust ei saa mõõta rahvusega ning rahvuslikul pinnal järelduste tegemine on täiesti lubamatu. 

"Oma riigi reetmine on ränk kuritegu, millega on petetud meie riigi ja inimeste usaldust," ütles Jüri Ratas. 

Ta rõhutas, et arutelus riigireetmise kuriteo üle ei tohi minna rahvuslikule pinnale ja lojaalsust Eesti vabariigile ei saa mõõta inimeste rahvuste alusel. "Riigireetmise määravad konkreetsed isikuomadused. Meil on süüdi mõistetud eesti rahvusest riigireetur, seevastu on meil palju teistest rahvusest kaitseväelasi, politseinikke, riigiteenistujaid, kes on jäägitult ustavad meie riigile, põhiseaduslikule korrale. Kõik Eestimaa inimesed on meie inimesed."

Jüri Luik kinnitas, et ta toetab poliitikat, kus riigireetmisega seotud juhtumid avalikustatakse. "See on signaal sellest, kui tõsiselt Eesti riik sellist kuritegu võtab. Tegu ei ole mitte ainult kuriteoga seaduse mõttes, vaid kuriteoga eesti rahvuse suhtes."

"Kaitseväe töö põhineb väga paljuski usaldusele, me usaldame oma kaitseväe ohvitsere, sõdureid, me ei tee mingeid järeldusi rahvuste pinnal, see on täiesti lubamatu. Samas on toimunu tugevaks signaaliks, et kui keegi asub riigireetmise teele, siis ta igal juhul leitakse üles ja karistatakse," rääkis Luik. 

Ta rääkis, et loodud on komisjon, mis analüüsib kahju, mida Eesti on kandnud. "Kuigi see reetmine oli hoobiks Eesti riigikaitsele, ei ole see Eesti kaitsevõimet kahjustanud. Eesti on hästi kaitstud."

"Tõbraste eest pole ükski riik kaitstud," kommenteeris juhtunud justiitsiminister Urmas Reinsalu. "See tegu on moraalses mõttes ülim sigadus. Riigireetmise puhul on tegemist moraalses mõttes puudelise isiksusetüübiga."