Neeme JärviFoto: Teet Malsroos
Saund
6. september 2018, 09:04

Neeme Järvi: kes on Patune Pool? Need on need hullud, kes ei tea muusikast midagi (83)

Maestro Neeme Järvi andis "Pealtnägijale" intervjuu, kus ütles muu hulgas, et tema jaoks väärib muusikaks nimetamist ainult klassikaline muusika. Patune Pool on tema sõnul bänd, kes ei tea muusikast mitte midagi. 

"Muusika ongi klassikaline, muidu ei saa seda muusikaks nimetada, siis on see igasugune variatsioon klassikalisest muusikast," ütles Järvi. "Pane rütm taha ja siis on see hoopis teistsugune muusika. Eriti see suur trumm. See teeb pum-pump-pum-pum, käib sul pealuust terve öö läbi. Arvatakse, et see on muusika. See ei ole muusika," ütles Järvi.

Neeme Järvi küsis ka: "Kes on Patune Pool?" ja vastas kohe endale ise: "Need on need hullud, kes üldse ei tea muusikast mitte midagi. Absoluutselt pole aimu ka, mis hea muusika on ja need lähevad selle valega kaasa," lisas ta.

"Pealtnägija" paljastas ka, et järgmisel nädalal saab maestro auhinna, mida on võrreldud süvamuusika Oscariga. "Kui te õnnitlete mind, aitäh. Hea, et ütlesite, sest ma ei tohi seda ise kuni 13. hommikuni teada üldse," muigas Järvi. "Ausalt öelda, ega ma nende peale ei mõtle küll, aga et nad olemas - ju siis on hea, et seda on märgatud, et ma olen midagi teinud siin elus," kommenteeris arvukate auhindadega pärjatud maestro, kellele on püstitatud isegi kaks ausammast. 

Kärmas uuris, kas Järvi oskab öelda, mitu plaati on ta välja andnud või palju on tema muusikaga plaate välja antud. "500 ümber. Ma ei oska öelda, kas 502 või 488," sõnas ta. "See ei ole eriti suur saavutus, kui sa loed kõik need teosed, mis ma olen teinud," jäi mees tagasihoidlikuks, kui Kärmas sõnas, et tegu on ilmselt rekordiga. 

"Edu võti on see, et sa pead olema järjekindel oma soovides. Kui soovid midagi läbi viia, siis sa pead sellega hakakma saada ja võiduga välja tulema. Kui sa kavatsed teha ja hakkama ei saa, on see läbikukkumine. See on seotud konkursiga ja niisuguse asjaga, et sul on eelkäijad, suured eelkäijad, keda sa püüad jäljendada. Jäljendada ja teha paremini," üritas maestro oma edu võtit defineerida.