ÕPPUSEL: Süüria mässulised 1. septembril Idlibi provintsis lahinguteks valmistumas. Foto: AFP/Scanpix
Maailm
4. september 2018, 17:00

Süürias oodatakse otsustava lahingu algust (11)

Süüria valitsusväed valmistuvad Venemaa ja Iraani toetusel ründama Idlibi provintsi riigi loodeosas. See on relvastatud opositsiooni viimane suurem kants. USA president Donald Trump hoiatas Twitteri vahendusel, et rünnakus võivad hukkuda sajad tuhanded inimesed. 

Süüria kodusõda on kestnud juba seitse ja pool aastat. Keskvõim kontrollib praegu 58% riigi territooriumist. 25% on kurdide valduses, ülestõusnute käes on 11% ning ülejäänud 6% on Islamiriigi pärismaa.

Millal rünnak Idlibi provintsile võiks alata, ei ole teada. Nädalapäevad tagasi teatas Süüria kaitseminister Ali Abdullah Ayoub, et Damaskus võtab Idlibi provintsi oma kontrolli alla. Selleks on kaks võimalikku teed: see puhastatakse mässulistest sõjalise operatsiooni tulemusena või saavutatakse rahukokkulepe. Süüria võimud on pidanud Idlibi mässulistega kõnelusi alates juuli lõpust. Provintsis elab ligi kolm miljonit inimest, keda ähvardab pealetungi korral sõjale jalgujäämine.

Võimalik, et Idlibi ründamine või mitteründamine otsustatakse 7. septembril, kui Teheranis või Täbrises peaks toimuma Venemaa, Türgi ja Iraani tippkohtumine.

Algselt soovis Türgi president Recep Tayyip Erdoğan samal päeval korraldada Istanbulis  Süüria tuleviku asjus nelikkohtumise Venemaa, Saksamaa ja Prantsusmaa juhtide osavõtul. Uue plaani järgi peaks tippkohtumine toimuma aga oktoobris. Venemaa ja Türgi ootavad Euroopa Liidu riikidelt eelkõige abi Süüria taasülesehitamisel, sest neil endil puuduvad vajalikud vahendid.