Paavst Franciscus tuleb Eestisse 25. septembril. Foto: Heiko Kruusi
Eesti uudised
4. september 2018, 15:01

Vaata paavsti visiidi ajakava

KURB UUDIS: uskmatud paavsti missal tasuta veini ei saa (42)

Paavst Franciscuse visiidi programm Balti riikides sai täna, 4. septembril kell 13.02 kinnitust. Eestit külastab Püha Isa 25. septembril. 22.-23. septembril viibib paavst Leedus, 24. septembril Lätis ning 25. septembri hommikul saabub Tallinnasse.

Tallinna lennujaama jõuab paavst Franciscus 25. septembril kell 9.50.

Saabumisele järgneb Eesti Vabariigi presidendi ametlik vastuvõtt. Koos president Kaljulaidiga suundutakse Kadrioru lossi, kus kell 10.15 leiab aset tervitustseremoonia.

Seejärel vestleb president paavstiga nelja silma all. Toimub perekonna tutvustus, sissekirjutus raamatusse ja fotografeerimine.

Kell 11.00 on plaanis kohtumine kodanikuühiskonna diplomaatilise korpusega presidendi roosiaias.

11.50 saabub Püha Isa oikumeenilisele noortekohtumisele Kaarli kirikus. Kiriku uksed avatakse kell 9.30 ja suletakse kell 11.30.

Isa Igor Gavrilchiku sõnul on paavsti jaoks noored väga tähtsad. „Paavsti visiitide käigus toimuvad alati missad või kohtumised noortega, mille eesmärk on innustada noori inimesi olema elus aktiivsed.” Isa Igor märkis, et paavst tahab väga teada, mida Eesti noored elust arvavad. Olgu ka märgitud, et Kaarli kiriku noortekohtumine ei ole jumalateenistus.

„Enne paavsti saabumist toimub väike kohtumine, kus räägime paavstist, toimuvad hommikupalved, laulame laule,” ütles isa Igor. „Seetõttu kutsume noori kohale juba varem. Kirik on avatud alates 9.30 ja uksed suletakse kell 11.30, siis ootame paavsti ja huvilisi enam sisse ei lasta.” 

Noortekohtumine, kuhu on oodata ka hulgaliselt välismaiseid noori, lõpeb kell 12.45.

Kell 13.00 lõunatab paavst Franciscus Pirita kloostris ning pärast seda puhkab veidi.

Kell 15.15 toimub kohtumine pühade õdedega Peeter Pauli katedraalis, kust paavst suundub Vabaduse väljakule.

Kell 16.30 algab Vabaduse väljakul püha missa. Väravad avatakse kell 14.00. Missale on oodata hinnanguliselt 7000-10000 inimest.

Isa Wodzisław Szczepanik pani inimestele südamele, et tegemist on püha liturgiaga. „See ei ole kontsert ega meelelahutus. Püha missa on kristlastele kõige suurem and.”

Et ka uskmatud ennast korralikult üleval peaksid, jagatakse missale saabujaile väike raamatuke käitumisjuhistega. Katoliiklased saavad suunduda eraldi sektorisse, kus neil on võimalik vastu võtta armulaud. Teistele leiba ja veini ei anta.

Seejärel tervitab Püha Isa kohaletulnuid, tehes väikese tiiru papamobiiliga ehk spetsiaalse paavstiautoga.

Paavstil on lehvitamiseks spetsiaalne paavstiauto - papamobile Foto: Vida Press

Kell 18.30 toimub lahkumistseremoonia Tallinna lennujaamas ning kell 18.45 pühib Püha Isa Maarjamaa tolmu jalgelt.

Paavsti visiit esitab suure väljakutse Tallinna liikluskorraldusele. Põhja prefektuuri prefekt Kristian Jaani sõnul on täpsed liikluskorraldusskeemid valmis 12. septembriks. "Siis saab öelda, kus on liikluspiirangud, parkimise-peatumise keelud. Kuna liiklus on suletud kogu trassi ulatuses, siis palume inimestel varuda liiklemiseks lisaaega." 

Suurem kontroll toimub ka piiril. "Ehkki isikut tõendav dokument peab Euroopa Liidu sisepiiri ületades kaasas olema juba täna, palume sellele paavsti visiidi ajal eriti suurt tähelepanu pöörata," ütles Jaani.