UHKE TUNNE: Nüüd ei tõsteta „vanakest“ tema ülevaatuse juubelil mitte ainult õhku, vaid tehakse sellest ka kino. Foto: Teet Malsroos
Eesti uudised
5. september 2018, 22:00

Nördinud klient: udutulede pärast jooksutamine on ajaraisk

ÜLEVAATUS NAGU KINO: tähenärijaks sunnitud tehnoülevaatajad higistavad kohustuslike piilukaamerate ees (60)

Juba tubli kaks kuud on autoomanikud, kes oma sõidukiga tehnoülevaatusel käinud, kogenud ülevaatuspunktides riigi karmi korraldusega üles riputatud kaamerate usaldamatut tähelepanu.

Juba tubli kaks kuud on autoomanikud, kes oma sõidukiga tehnoülevaatusel käinud, kogenud ülevaatuspunktides riigi karmi korraldusega üles riputatud kaamerate usaldamatut tähelepanu.

Käesoleva aasta 1. juulist on üheks tehnoülevaatuste halduslepingu tingimuseks kaamerate olemasolu. Ülevaatajate toimetamist seiravad kaamerad peavad vähendama korruptsiooniriski. Maanteeameti kinnitusel aitavad kohustuslikuks tehtud kaamerad vältida olukordi, kus sõidukile vormistatakse ülevaatus seda tegelikult kontrollimata, kus autot kontrollivad isikud, kellel puuduvad selleks volitused, või kontrollitakse hoopis nn doonorautosid. Kogu see progress ja tõhustamine on – nagu juba öeldud – kantud liiklusohutuse kõrgematest eesmärkidest.

Hiljuti oma vana Mercedesega ülevaatuse läbi teinud Kristin nimetab viimast kontrollikogemust pigem veidraks kui ebameeldivaks. „Olen käinud ühes kohas juba mitu aastat, kontrollitakse seal korralikult ja on tehtud ka hoiatusi, kui miski on nagu kulunud või nii,“ räägib Kristin. „Tänavu kulges kõik kuidagi dramaatiliselt ja ülevaatajate kaebamiste saatel. Ikka et kaamerad on üleval ja ülevaatajad maanteeameti lõa otsas, ning et videosalvestusi võidakse kontrollida. Pingsalt otsiti VIN-koode ja viienda istme turvavööd, mida me ei suutnud kuidagi leida. Kontrolliti tulekustutit, mis oli mul mõistagi taatlemata, ja lõpuks oli veel üks udutuli kustunud. Mu mersul on tulesid üldse kole palju. Siis kutsuti meid kordusülevaatusele. Lasin kõik korda teha ja vöögi otsisin üles. Siis aga selgus, et udutuli oli paari päevaga jälle kustunud. Õnneks sain selle samal päeval korda teha ja ülevaatusega viimaks ühele poole. Kõige selle jooksutamise peale läks kolm tundi.“

Edasi lugemiseks: