Priit ToobalFoto: Teet Malsroos
Tele
3. september 2018, 20:55

VAATA UUESTI | „Kuuuurijas“ väideti, et Priit Toobal hoidis kodutalus noormeest pantvangis: „Pool Viljandit arvas, et ta sai Toobalilt taha!“ (294)

„Kuuuurija“ ning Katrin Lust tõid täna ekraanile kõige skandaalsema pantvangidraama. Kas tõesti viis endine tipp-poliitik Priit Toobal kohaliku noormehe vastu tahtmist enda poole ja hoidis teda kuus pikka tundi oma kodutalus pantvangis? 

Kolm aastat tagasi, 2015. aasta novembris plahvatas skandaal – Keskerakonna peasekretär Priit Toobal meelitas alaealisi koolipoisse enda juurde sauna. Postimees avaldas toona 16-aastase noormehe vestluse Priit Toobaliga, milles poliitik kiitis nooruki sportlikku keha, uuris tema seksuaalseid eelistusi ja kutsus noormeest endaga viina jooma ning sauna.  

„Postimehe artikkel sai Priit Toobali karjäärile 2015. aastal saatuslikuks. Mees astus pärast loo ilmumist tagasi nii Keskerakonnast kui riigikoguliikme koha pealt. Ometi tundub, et Toobal sellest skandaalist suurt ei õppinud, sest lugu, mida me kohe vaatama hakkame, on veelgi šokeerivam, kui kolm aastat tagasi,“ sõnab Lust.

Toobal meelitab kohalikke noormehi perverssetele saunapidudele?

Suure-Jaani vallas, kus Toobal ajab oma matuseäri, korraldab kohalikke muusikapäevi ja kasvatab hobuseid, meelitab ta ligi ka valla kõige sihvakamaid noormehi.

Priit Toobali sõnumid Foto: Kuuuurija
Priit Toobali sõnumid Foto: Kuuuurija
Priit Toobali sõnumid Foto: Kuuuurija
„Kohalikud noormehed, kes minuga ühendust võtsid, ütlesid mulle, et endine tipp-poliitik Toobal on niimoodi poisse taga ajanud juba aastaid ja taolised Facebooki chatid ei üllata küla peal enam ammu mitte kedagi. Iga Suure-Jaani külamemm teab, et Priit Toobal meelitab kohalikke noormehi oma kodutallu rikkaliku pruukosti ja narkootikumidega ning seal toimuvad imelikud saunapeod,“ kommenteeris Lust.

„Miks mina otsustasin selle tänase loo eetrisse lasta? Üks asi on täiskasvanud inimeste vabatahtlik pidutsemine, saunatamine või isegi narkootikumide pruukimine, aga hoopis teine asi on see, kui sind võetakse pantvangiks, aga just nii väidab minuga ühendust võtnud noormees,“ sõnab Lust.  

Pantvangiks võtmine ja vabaduse võtmine seadusliku aluseta on Eesti Vabariigis väga tõsine kuritegu – selle eest karistatakse kuni 12 aastase vangistusega.

„Mul kõik tuttavad ka enne kui siia tulin, julgustasid, et mine räägi oma lugu ikka ära. See tegi närvivapustuse, mu maine sai kahjustada ja Viljandi vahel enam ei käi väga ringi ja ei külasta,“ räägib 18-aastane Viljandi poiss.  

Pärast Toobali talus juhtunut sattus noormees sõprade seas naerualuseks. „Pool Viljandit arvas, et ta sai Toobalilt taha!“ sõnas noormehe tuttav. Tänaseks on noormees Viljandist põgenenud ja ei soovi, et keegi teda uues elukohas ära tunneks või teda selle looga kuidagi kokku viiks.

„Esimest korda elus pean ma tegema intervjuu autos ja tundmatus kohas, sellepärast, et noormees on nõus rääkima ainult siis, kui me ei tea tema asukohta ja isegi metsatuka järgi ei ole võimalik teha kindlaks, kes ta on,“ oli Lust üllatunud.  

„Nimetame anonüümseks jääda soovinud noormehe tänaseks saateks Kalleks, kes tuli Suure-Jaanis elavatele sõpradele külla Viljandist. Suure-Jaani poisid otsustasid tol juunikuu hommikul minna külla aga kohalikule kuulsusele, Priit Toobalile. Kalle ei olnud Toobali varasematest vägitegudest midagi kuulnud ja tema läks enda sõnul külla ontlikule kultuurimaja direktorile ja hobusekasvatajale,“ sõnas Lust.

„Algul käisime poes. Ta võttis meid peale. Ostsime grilli ja viina. Hakkasime grillima jõime viina ja pärast läksime sauna ja siis hakkaski see kõik pihta. Olime saunalava peal neljakesi, ta oli mu kõrval ja viskas leili. Järsku tuli käsi ja hakkas näperdama, ma ei osanud midagi teha, olin šokis ja vaatasin sõbrale otsa. Sõber kohe ütles, et lähme välja ujuma ja siis lõppes kõik ära,“ kommenteeris Kalle.

„Istusin saunalava kõrval, kui hakkas see möll pihta. Toksasin küünarnukiga, et aitab, mida te teete, lähme välja, teeme suitsu, joome õlut, oleme normaalsed ja räägime juttu – kõik said aru, läksime välja. Aga Toobalil hakkasid silmad kilama ja tekkis isu sisse,“ kommenteeris noormehe tuttav.

„Me natuke veel jõime, siis Priit läks magama ja otsustasime, et laseme jalga jala. Meil polnud kedagi järgi ka kutsuda,“ sõnas Kalle.  

Saunapeol käinud noormehed hoopiski varastasid Toobalilt raha?

Kui Toobal oli poiste sõnul viinauimas ilusti tuttu jäänud, otsustasid noormehed Kuusiku talust lahkuda. Kuna sõiduvahendit neil polnud, seadsid nad sammud umbes 8 kilomeetri kaugusel asuva Vastsemõisa suunas, mis jääb kuskile Suure-Jaani ja Viljandi vahele.  

„Kõndisime kuni Priit tuli autoga ja tal oli keegi veel peal. Otsustasime, et paneme jooksu metsa kähku, et ta meid üles ei leiaks. Jooksime kõik eri suundadesse ning mind saadi lõpuks kätte. Ta tööline jooksis järgi ja tiris mind autosse, käskis istuda ja aidata otsida teisi,“ sõnas Kalle.

Kalle räägib „Kuuuurijale“, et Toobal põhjendas tema kinni püüdmist põllult sellega, et noored olid talust lahkudes varastanud temalt raha, mida poisid aga enda sõnul teinud ei ole. „See oli varahommikul 2-3 paiku. Minult hoiti käest kinni, et minema ei jookseks ja hakkasid süüdistama, kus raha on. Ma näitasin taskud ette, et minu käes ei ole midagi,“ jätkas Kalle.  

„Priit Toobal oli nõus rahakadumist unustama juhul, kui pantvangistatud noormees oleks tol hommikul teinud temaga väikse tin-tini,“ sõnas Lust.  

„Siis ta viis meid enda maja juurde, ütles, et mind ta usub ja tõi veel viina, et ma end täis jooks. Võtsin ühe pitsi ja ütlesin, et rohkem ma ei taha. Mul oli aku ka tühi, ei saanud kuhugi helistada. Ma ütlesin, et pean Viljandisse minema sõitu – valetasin talle, et saada ära. Ta ütles, et oota hommikuni, viib ise mind Viljandisse ära. Toast ei lasknud välja, ukse keeras väljastpoolt lukku ja seest ei saanud lahti,“ sõnas Kalle.

Kalle sõbrad otsustasid oma sõpra mitte hüljata ja läksid teda päästma, kuid arvasid, et Toobal tuleb neid relvaga ähvardama. Noormehed kinnitavad, et ei näinud relva, kuid Toobal jättis mulje, et just selle ta toast välja toob. Poisid panid jooksu ja jäid lootma politsei abile.  

„Minuga rääkinud Suure-Jaani noormehed mainisid veel ühte olulist asja. Nimelt olevat Priit Toobal rooli istudes ja neid tol öösel metsavahe teedel taga ajades olnud täiesti purupurjus. Nende sõnul informeerisid nad sellest ka politseid. Kuigi politsei koputuste peale ei avatud Kuusiku talu ust, siis väidab meiega rääkinud noormees, et ta siiski oli tol öösel Kuusiku talus vangistatud. Lisaks ütleb ta, et tal on kahtlus, et talle joodeti sisse midagi uimastavat, miks muidu ei kuulnud ta tol ööl politsei koputusi ja külaskäiku,“ kommenteeris Lust.

„Kuuuurija“ avasaadet on võimalik järelvaadata SIIT.

Priit Toobali vastust Lusti saates väidetule saad lugeda SIIT.