Jaanus ja JessicaFoto: Erakogu
Inimesed
3. september 2018, 16:52

Jaanus Saksa tütar astus esimesse klassi: loodan, et ma ei pea hakkama iga päev koolis käima (4)

Ansambli Põhja-Tallinn asutajaliikme ja juhtfiguuri Jaanus Saksa tütar Jessica sai täna pidulikul aktusel kätte oma elu esimese aabitsa ning alustas kooliteed Tallinna Westholmi gümnaasiumi esimeses klassis.

"Aktus oli väga soliidne," kirjeldab räppar tütre esimest koolipäeva. "Abituriendid tõid esimese klassi õpilased aulasse, kus sai laulda kooli ja Eesti hümni ning kuulata traditsiooniliselt kooli direktori kõnet." 

Samas koolis on õppinud nii Jaanus kui tema tütre ema ning koolivaliku puhul mängis just see rolli. "Kuna Jessica on väiksest peale ka muusikaga seotud ja laulukoorides käinud ning jätkab ka edaspidi seda teed, siis sobib see kool edasiseks õppeks hästi," leiab Saks ning lisab, et muusikaklassi sai tütreke kenasti sisse.

Esimesel koolipäeval kohtus mees ka oma endise õpetajaga. "Oli au näha oma endist klassijuhatajat ning talle ka lillekimp üle anda," räägib mees õnnelikult. Jaanus tunneb tütre koolimineku üle loomulikult suurt rõõmu. "Eks iga algus on ilus," ütleb ta. 

Jaanuse arvates peab hea kool olema eelkõige turvaline ning kandma selliseid väärtusi nagu teineteisest hoolimine ja abivalmidus, samuti toetama last tema üldises arengus. 

Tütrele ei olnud koolimaja sugugi võõras, kuna pisike piiga käis seal ka eelkoolis ja koolimineku ootus oli kõrge. "Augusti algusest juba uuris, et millal juba kool algab," naerab Jaanus. Kui uurida Jaanuse käest, milliste teemade osas lapse silm särama lööb, siis nimekiri saab päris pikk. Jaanus räägib, et tütar on suur loodusesõber ja soovi avaldanud, et isa peaks oma talu muretsema. 

"Kunst ja laulmine meeldib talle samuti," teab isa tütre kohta rääkida. "Muusika vastu üldiselt tunneb ta ka huvi. "Kui ta trumme näeb siis need on esimesed asjad mida ta põristama soovib hakata," naerab Jaanus. 

Kõige suuremat ebakindlust ja hirmu tekitab lapsevanemale koolikiusamise teema. Kuna Jaanusele meenub, et oli ise koolipoisina suhteliselt keeruline ja rahutu hing, siis loodab, et tütar seda omadust pole kaasa haaranud. "Loodan, et ma ei pea iga päev koolis hakkama käima," ütleb Saks naerdes.

Eesti haridussüsteemi hindab Jaanus heaks. "Eks viriseda ja vinguda saab alati ja kõige üle, aga minul hetkel pretensioone pole. Sellest ajast saati, kui mina koolis käisin, on asjad kindlasti nii palju muutunud. Eks alati üritatakse lastele uusi teadmisi anda edasi piisavalt huvitavalt, et neid paremini omandataks."